Hvilke jobs afløses af kunstig intelligens?

Millioner af mennesker har et job, der kan automatiseres og udføres billigere og mere effektivt ved brug af kunstig intelligens. Se hvilke arbejdsfunktioner der er i fare for at blive afløst af AI.

Hvilke jobs afløses af kunstig intelligens?

Kunstig intelligens er i mange år blevet spået en fremtid, hvor teknologien vil afløse manuelt arbejde og potentielt overflødiggøre millioner af arbejdspladser – men til gengæld også skabe nye arbejdspladser inden for andre sektorer.

Det er særligt arbejdsopgaver, der nemt kan automatiseres, som får hård konkurrence af AI, der ikke skal aflønnes, og som heller ikke bliver træt som os mennesker. I takt med at computere og kunstig intelligens bliver billigere og lettere tilgængeligt for virksomheder, vil kunstig intelligens som redskab vinde større indpas.

Der hersker stor debat om, hvorvidt denne udvikling er til det bedre. Kunstig intelligens kritiseres blandt andet for at mangle den kreativitet og intuition, som kendetegner os mennesker. Ikke desto mindre ser det ud til, at AI afløser flere og flere menneskers arbejde.

Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud

Fire jobs, der er ved at blive afløst af AI

Fra 1990 til 2007 er 400 000 amerikanske arbejdspladser ifølge et studie blevet afløst af automatisering, mens et andet studie forventer, at op mod to millioner arbejdere inden for fremstilling vil blive afløst af robotter inden 2025. Ifølge PwC vil omkring syv millioner jobs i Storbritannien i perioden 2017 til 2037 forsvinde på grund af kunstig intelligens. Til gengæld vil AI skabe lige så mange jobs, som fjernes – bare i andre sektorer.

Herunder kan du se fire eksempler på jobs, der allerede i dag i større eller mindre grad er ved at blive afløst af kunstig intelligens.

1. Tekstformidling

Noget, som AI er blevet rigtigt god til i de senere år, er at skrive som os mennesker. Teknologien er bestemt ikke fejlfri endnu, og der er også udfordringer i forhold til, om algoritmerne kopierer kildematerialets bias. Ikke desto mindre kan AI producere tekstmateriale langt mere effektivt, end vi mennesker kan – og for mange kan det være svært at se forskellen.

En af de mest anvendte sprogmodeller er Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3). Også Rytr, som er en AI-skriveassistent, hævder at have mere end 600 000 brugere. Tjenesten kan bruges til at automatisere tekstskrivning inden for nærmest alle områder.

2. Kundeservice

Virksomheder kan spare mange penge på at lade en kunstig intelligens håndtere kundeserviceopgaver. Faktisk er det i dag ifølge Gartner allerede 85 procent af alle kundeserviceinteraktioner, der bliver håndteret uden menneskelig interaktion. Du har måske selv oplevet en virksomheds hjemmeside, der gør brug af chatbots.

Kunder, som har et spørgsmål til en virksomhed, kan ofte få besvaret disse på tilfredsstillende vis gennem AI-tjenester som Thankful, Yext og Forethought.

Alene i USA risikerer næsten tre millioner kundeservicemedarbejdere at få deres arbejde afløst af AI.

3. Oversættelse

Oversættelse er en vigtig rolle, der er nødvendig i mange internationale virksomheder og i mange brancher. Desværre for de mange mennesker, der beskæftiger sig med at oversætte tekster, er det også noget, som AI på kort tid er blevet rigtig god til.

Faktisk viser en forskningsartikel fra 2020, at et såkaldt transformer-baseret deep learning-system er i stand til at oversætte tekster bedre end mennesker. Det vil med andre ord føre til lavere lønninger og lavere efterspørgsel på menneskelige oversættere.

4. Programmering

Programmører, som ironisk nok er dem, der udvikler algoritmer til kunstig intelligens-systemer, vil til en vis grad også få konkurrence af selvsamme system.

OpenAI Codex er en kunstig intelligens, der er udviklet til at skabe egen programmeringskode. Indtil videre bruges værktøjet hovedsageligt til at fuldende simple kommandoer til programmeringssprog. Ifølge firmaet bag er målet dog ikke at erstatte programmører, men i stedet at gøre menneskelig programmering mere effektiv.

Læs også: Nyheder om kunstig intelligens