‘Næsten uundgåeligt’, at AI vil forårsage et finansielt krak inden for et årti
Kunstig intelligens er her, dér og alle vegne – på både godt og ondt. Teknologien har allerede vist et enormt potentiale, men den øgede anvendelse af teknologien er ikke uden ulemper.
Blandt andet kæmper it-giganter med at få has på problemer med bias, og så bruger AI voldsomme mængder af vand til nedkøling af datacentre.
Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud
Finansielt krak forårsaget af AI lurer om hjørnet
En anden ulempe, som potentielt venter forude, er den dystre udsigt til et finansielt krak forårsaget af kunstig intelligens. Sådan lyder det fra Gary Gensler, der er formand for det amerikanske finanstilsyn Securities and Exchange Commission (SEC).
Til avisen Financial Times fortæller han, at det er ”nærmest uundgåeligt”, at samfundets stigende afhængighed af it-giganters AI-algoritmer fører til et finansielt krak allerede sidst i 20’erne eller i starten af det næste årti.
“Jeg tror, at vi i fremtiden vil få en finanskrise (…) og i de efterfølgende rapporter vil folk sige ’aha! Der var enten en dataaggregator eller en model, som vi har stolet på’. Måske er det på realkreditmarkedet. Måske er det i en eller anden sektor af aktiemarkedet,” siger han til avisen.
Mere regulering af kunstig intelligens
Gary Gensler efterlyser derfor øget regulering af AI, som regulerer både de underliggende AI-algoritmer udviklet af techgiganterne, og hvordan Wall Street-banker bruger selvsamme algoritmer.
“Det er et svært spørgsmål om finansiel stabilitet at løse, fordi det meste af vores regulering handler om individuelle institutioner, individuelle banker, individuelle pengemarkedsfonde og individuelle mæglere,” siger han.
Men den tilgang er ikke tilstrækkelig i kampen mod kunstig intelligens i fremtiden, varsler han.
“Dette handler om en tværgående problematik, hvor mange institutioner kan være afhængige af den samme underliggende grundmodel eller underliggende dataaggregator,” forklarer han til avisen.
Finansbranchen både hader og elsker AI
At det amerikanske finanstilsyn kigger på brugen af AI i finansmarkedet, er ikke helt tilfældigt. Siden lanceringen af ChatGPT i november 2022, har Wall Street-banker nemlig taget kunstig intelligens til sig på rekordtid.
For eksempel lancerede Morgan Stanley for nylig en AI-assistent baseret på OpenAI’s GPT-4-sprogmodel. Den kan hjælpe medarbejdere med at få adgang til markedsinformation.
Imens har JPMorgan søgt patent på en AI-model kaldet IndexGPT, som skal hjælpe handlere med at vælge, hvilke værdipapirer de skal investere i.
Ikke alle banker er dog lige begejstrede for AI. Ifølge Bloomberg er Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs og Wells Fargo blandt de banker, der har forbudt at bruge ChatGPT til forretningsopgaver.
Læs også: Nyheder om kunstig intelligens