Ansigtsudtryk får mennesker til at stole på medicinske robotter
Robotter, kunstig intelligens og autonome systemer bliver i stigende grad brugt på hospitaler rundt om i verden og kan hjælpe med alt lige fra kirurgiske operationer til forbedring af generel sikkerhed. Også plejehjem har kunnet påvise, at robotter kan bidrage til at mindske ensomhed.
På trods af de fordele, som robotter og kunstig intelligens kan bidrage med, afvises teknologierne stadig af mange. Det skriver Joel Pinney, ph.d.-studerende i datavisualisering, robotteknologi og kreativ databehandling ved Cardiff Metropolitan University i et indlæg i The Conversation.
Fremtidens sundhedsvæsen
Pinney mener, at robotter vil spille en afgørende rolle i fremtidens sundhedsvæsen og i håndteringen af eventuelle fremtidige pandemier. Udfordringen er bare, at robotter ikke naturligt viser empati. Folk, der er syge og bange, har behov for en til at holde dem i hånden, forklare komplicerede emner, føle empati og lytte til deres bekymringer.
Udfordringen er dog til at løse, mener Pinney, og løsningen er faktisk ganske lige til – nemlig ”ansigter” på medicinske robotter.
”Jeg er især interesseret i, hvordan forskellige robotters ansigtsudtryk og designelementer, som for eksempel skærme i ansigtet og på brystet, kan bidrage til at konstruere en medicinsk robot, som folk lettere vil stole på”.
Se også: Sådan påvirker teknologi mennesket
Ansigtssignaler kan påvirke menneskers tillid
Forskning har nemlig vist, at vores ansigtssignaler kan påvirke en persons evne til at stole på en person, forklarer Pinney. Han tog derfor udgangspunkt i robotten Canbot-U03, der annonceres som en “sød ledsager og omsorgsfuld partner” til “24 timers betingelsesløst kammeratskab og husførelse”. Ved at manipulere med robottens ansigtsudtryk kunne han forøge positiv interaktion mellem menneske og robot.
Ud fra en undersøgelse, som han selv stod bag, kunne kan se, at robotter, der repræsenterede “glade/smilende” ansigter, generelt blev mere accepteret og skabte tillid, mens robotter med forvrængede, vrede og ukendte ansigter blev klassificeret som “usikre og ubehagelige” og utroværdige.
Se også: Hvilken betydning har kunstig intelligens for samfundet?
Robotter må ikke være for menneskelige
Pinney forsøgte sig også med en robot med menneskelige øjne, hvis udseende hele 86 procent i undersøgelsen ikke kunne lide. Deltagerne sagde, at de ønskede en robot, der lignede mennesker med et ansigt, en mund og øjne, men – og det var afgørende – ikke en identisk gengivelse af menneskelige træk. Med andre ord ønskede de stadig, at de skulle ligne en robot og ikke en foruroligende cyborghybrid.
Disse resultater stemmer overens med et fænomen kaldet “den uhyggelige dal”, som siger, at vi accepterer robotter med menneskelignende udseende, men kun indtil et vist punkt. Når vi krydser dette punkt, og robotten ser for menneskelig ud, kan vores accept af den hurtigt gå fra positiv til negativ.
Se også: Nyheder om mennesket og teknologi