Børns overdrevne skærmbrug fører til nærsynethed

Halvdelen af verdens befolkning er ifølge WHO nærsynede i 2050. Det gør unges mange timer daglig skærmbrug ikke noget godt for – tværtimod.

Børns overdrevne skærmbrug fører til nærsynethed

Unge bruger mobil, computer og tablet som aldrig før. Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at hver fjerde 15-årige pige er på de sociale medier mindst fire timer hver dag, og blandt 13-årige drenge bruger hver tredje mindst fire timer om dagen mandag til fredag på at spille.

Det er på ingen måde et problem, der er begrænset til Danmark. I Canada viser en undersøgelse fra Statistics Canada, at canadiere i gennemsnit kigger på skærmen i 3,2 timer om dagen.  En anden canadisk undersøgelse fra april 2023 viser samtidig, at den gennemsnitlige skærmtid er steget til højere niveauer end før corona, og at mange melder om en skærmtid på op mod 6-7 timer om dagen.

Læs også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne

Mange timers skærmbrug fører til nærsynethed

Det mange antal timer, som særligt unge tilbringer foran skærme, er problematisk. Der er nemlig en tæt sammenhæng mellem skærmtid og myopi (nærsynethed). Selv om nærsynethed er genetisk betinget, er det påvist, at sygdommen udvikler sig hurtigere hos folk, der bruger for meget tid foran skærme.

Skaden på øjnene sker, fordi mennesker blinker mindre med øjnene, når de stirrer på skærme. Når man blinker med øjnene, aktiveres de såkaldte meibomske kirtler, og hvis øjet ikke blinker nok, kan det tilstoppe kirtlerne og med tiden beskadige dem.

“Når vi stirrer på en skærm, falder vores blinkfrekvens til omkring 10 procent af det normale. Det betyder, at vi blinker én gang i stedet for 10 gange. Øjenlågene er små vinduesviskere, som har oliekirtler i dem, der grundlæggende glatter de olieagtige og fugtgivende tårer ud over øjeæblet,” siger Vivian Hill, som er børneøjenlæge, til avisen CBC.

Harry Bohnsack, der er formand for den canadiske sammenslutning af optometrister, råder forældre til at holde tablet, mobiltelefon, computer og tv væk fra børn i hele deres første leveår. Forskning viser nemlig, at jo mere tid børn bruger på at kigge på skærme, desto større er sandsynligheden for, at de udvikler nærsynethed. Det skyldes manglende øjenbevægelse og refokusering fra alt for tæt på, som forstyrrer den normale, funktionelle udvikling af et barns øje.

“Eksplosion af en hurtigere udvikling af nærsynethed hos børn”

Dr. Rana Taji, ejer og medicinsk direktør for Toronto Medical Eye Associates, som behandler øjenproblemer, oplever også, at øget skærmtid forårsager nærsynethed.

“Der er en eksplosion af hurtigere udvikling af nærsynethed hos børn. Forleden dag havde jeg en patient på ni eller ti år, og vi har holdt øje med ham. Hans synsstyrke er vokset med alarmerende hastighed, hurtigere end gennemsnittet. Vi har haft adskillige diskussioner om at reducere skærmtiden og øge aktiviteten udendørs,” siger hun til CNC.

Blink 20 gange i 20 sekunder hvert 20. minut

Så hvad bør børn og forældre gøre? Det korte svar er at bruge mindre tid foran skærmen og tage jævnlige pauser. Hvis ens øjne føles tørre, bør man holde pause oftere og blinke mere med øjnene. Reglen 20/20/20 lyder, at man bør bruge 20 sekunder på at blinke 20 gange med øjnene hvert 20. minut. Det anbefales ligeledes at bruge øjendråber uden konserveringsmidler.

Nærsynethed kan behandles med briller, kontaktlinser eller laseroperationer.

Ifølge Øjenforeningen er det omkring en tredjedel af alle danske voksne og cirka en femtedel af alle børn under 18 år, der lider af nærsynethed.

Læs også: Nyheder om mennesket og teknologi