Krænkelser af børns privatliv online: Hvad kan man gøre som forældre?

Hvad kan man som forælder gøre for at beskytte sine børn online? Se tips til, hvordan du kan skærpe børnenes beskyttelse og privatliv.

Krænkelser af børns privatliv online: Hvad kan man gøre som forældre?

Sponseret indhold: Vi lever i en stadig mere digital verden, hvor ikke blot voksne menneskers anliggender oftest klares online. Børn har også fået integreret de mobile enheder i deres hverdag og bombarderes dagligt med milliarder af indtryk fra ‘børnevenlige’ apps og platforme, der kæmper om børn og unges gunst.

Men hvad der ud ad til kan virke som harmløse apps med videoer, sang og musik, kan i virkeligheden rumme ubehagelige overraskelser, der faktisk krænker børnenes online privatliv. Vi ser her på et par tilfælde, hvor børn intetanende er blevet krænket online, og vi kigger tillige på, hvad man kan gøre som forældre for at beskytte børnene bedre på i deres online færden.

Amazon optog børn i flere år uden tilladelse

I USA har tech-giganten Amazon for nylig måtte diske op med intet mindre 25 millioner dollars i erstatning for at have optaget børn uden tilladelse. Amazons Alexa havde vist sig at optage børns snak og leg igennem adskillige år uden at have fået tilladelse til det.

Men udover det har Amazon også indsamlet oplysninger om børnenes præcise opholdssteder via deres respektive IP-adresser.

TikTok dømt for at have krænket børns rettigheder i Holland

Også TikTok har været i søgelyset med en forholdsvis lemfældig håndtering af børns online rettigheder. Det har vist sig, at platformen har udbudt sin app i Holland uden samtidig at kunne tilbyde sine vilkår og betingelser på hollandsk.

Børn har i forvejen svært ved at afkode indviklede juridiske begreber, og at udbyde disse regler på engelsk fremfor på modersmålet hollandsk har ikke gjort tingene nemmere. Derfor endte TikTok i Holland også med at ryge i retten, hvor de blev dømt til at skulle betale lidt under en million euro i erstatning.

Sørg for, at børnene ikke kan spores

Hjemmesider bruger i dag masser af energi på at indsamle information om brugerne, der besøger hjemmesiderne. Det gælder også, når børn træder ind på disse hjemmesider.

Du kan som forælder blandt andet benytte en tracking blocker på enheden, der kan gøre sporingen langt mere besværlig.

En tracking blocker sørger for, at tredjepartscookies ikke kan indsamle information om børnenes enhed. På den måde skærpes børnenes beskyttelse og privatliv.

Brug en VPN så al data krypteres

Der kan gemme sig mange ubehageligheder online, og man kan hurtigt komme til at trykke på det forkerte link eller bevæge sig ud på lidt for sårbare steder på nettet. For at blotte dine børn mindst muligt kan du med fordel benytte en VPN på enheden.

En VPN er et virtuelt privat netværk, der sørger for at kryptere alt indhold, der sendes og modtages på enheden. På den måde vil ingen kunne snage i børnenes kommunikation på det pågældende netværk. Derudover kan en VPN også skjule IP-adressen på børnenes enhed.

Dermed vil hjemmesider og online platforme ikke kunne trække væsentlige oplysninger ud fra IP-adressen, som dit barn opererer på.

Lær børnene om sund skepsis på internettet

Ligesom vi igennem generationer har brugt tid på at lære vores børn om de forskellige farer og faldgruber i den fysiske verden, således bør vi også lære dem om faldgruberne på internettet. For det er her, de opholder sig i en stor del af deres vågne tilstand.

Lær dem om trusler som malware og virus, og sæt dem ind i, hvordan man spotter phishing beskeder og andre udefrakommende trusler. Sund skepsis er godt, når man færdes online, og det bør vores børn også lære.