Robotter skal betale skat for at stjæle arbejdspladser

For at kompensere for de arbejdspladser, som maskiner og robotter fjerner, bør virksomheder betale en særlig "robot-skat", mener den amerikanske senator Bernie Sanders.

Robotter skal betale skat for at stjæle arbejdspladser

I USA består 47 procent af alle arbejdspladser af opgaver, der kan erstattes af maskiner og robotter. Det er et problem, der truer det sociale sikkerhedsnet, mener den amerikanske senator og tidligere præsidentkandidat for Demokraterne, Bernie Sanders.

Han foreslår derfor, at der bør indføres en ”robot tax” – altså en skat på brugen af maskiner og robotter, som erstatter menneskers arbejde. Med forslaget ønsker Bernie Sanders at sikre, at forbedringer af virksomheders produktivitet som følge af brugen af robotter ikke kun kommer virksomhedsejere og investorer til gode, men også arbejderklassen, som får gavn af skatteindtægterne.

“Det er et stort problem. Der sker en revolution nu med kunstig intelligens og robotteknologi. Millioner af arbejdstagere vil miste deres job – hvem træffer disse beslutninger, Margaret? Hører du en debat i Kongressen? Det gør jeg ikke,” siger Sanders CBS-showet Face the Nation.

“Jeg ønsker, at de arbejdende mennesker skal inddrages. Og hvis vi finder på teknologien – jeg er ikke imod teknologi – hvis der findes en teknologi, der kan øge arbejdstagernes produktivitet, hvem får så gavn af den? Kun ham, der ejer virksomheden, eller er det arbejderne, der får gavn af det?” spørger Bernie Sanders.

Han foreslår, at man kan imødekomme den teknologiske udvikling ved at reducere arbejdsugen for medarbejdere, der står til at få erstattet deres arbejde af robotter, i tillæg til, at virksomhederne pålægges skatten for at bruge robotterne.

Læs også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne

Skat på robotter har været på tale i årtier

At robotter skal betale skat ligesom menige medarbejdere, er noget, der har været på tale i årtier. Blandt andre Bill Gates talte i 2017 for en robotskat. Det samme gjorde Stephen Hawking i 2015.

På baggrund af Bill Gatens udtalelser afviste estiske Andrus Ansip, da han var EU-kommissær for det digitale indre marked, i 2017 idéen om at beskatte robotter. Ifølge Ansip vil enhver jurisdiktion, der indfører skat på robotter, blive mindre konkurrencedygtig, da den tilskynder virksomheder til at flytte andre steder hen, hvor der ikke er skat på robotter.

Læs også: Nyheder om mennesket og teknologi