Tv og film reducerer folks stress og angst
I et studie, der snart udgives i tidsskriftet Psychology of Popular Media, kan alle dem, der i stor stil streamer tv-serier fra tjenester som Netflix, HBO, Disney+ og så videre finde et godt argument for at bingewatche videre (bingewatching er et begreb for at se flere afsnit af en serie uden pause). Det er nemlig et godt middel mod stress og angst, forklarer den amerikanske medieforsker Robin Nabi over for Weekendavisen.
Det er i hvert fald resultatet, som hun kommer frem til, efter hun i 2020 gik i gang med at undersøge, hvordan nedlukning af samfundet påvirker folk, og hvordan de håndterer den i forsøget på netop at undgå stress og angst i en ny og mere usikker hverdag.
Den største effekt til at dulme bekymringerne
564 voksne amerikanere deltog i undersøgelsen, og de nævnte en række måde, som de kunne lægge låg på stress og bekymringer. Blandt andet ved at læse eller lytte til musik, lave kreative ting eller dyrke motion, tale med venner og familie, spise usundt eller sove. Og så også se tv og film.
Netop tv og film var faktisk det, der havde den største effekt til at dulme bekymringerne – faktisk viser hendes analyse, at det også var den eneste måde, der virkede.
Det at se film og tv kunne ganske enkelt håndtere stress på en måde, som ingen af de andre metoder kunne, forklarer Robin Nabi. Analysen viste også, at de deltagere, der så tv og film, ikke bare fik dulmet deres nerver her og nu. De var også bedre til at håndtere tingenes tilstand efterfølgende. De blev for eksempel bedre til efterfølgende til at håndtere krav om social afstand.
Se også: Sådan påvirker teknologi mennesket
Drop din tv-skam
Robin Nabi hæfter sig dog ved en vigtig pointe. Hvis man lider af tv-skam, og føler sig pinlig berørt over, at man ikke læser en bog, maler et billede eller løber en tur i stedet for, så har tv-kiggeri ingen positiv effekt.
Man skal altså droppe skyldfølelsen over at se tv og bare slappe af og nyde det, mens man gør det, lyder rådet fra Robin Nabi.
Se også: Nyheder om menneske og teknologi