Chipmangel vil begrænse IoT-væksten med 10-15 % i 2022

Forrester Research forudser, at den fortsatte globale chipmangel vil begrænse IoT-væksten med 10-15 procent i 2022 med prisstigninger til følge.

Chipmangel vil begrænse IoT-væksten med 10-15 % i 2022

Chipmanglen, der plager alle teknologiproducenter, er resultatet af flere faktorer, herunder handelskonflikter og endda en tørke i Taiwan, det førende land inden for halvlederproduktion. Den største faktor var dog COVID-19.

COVID-19 tvang mange halvlederproduktionsanlæg til at lukke. I mellemtiden er efterspørgslen efter hardware fortsat eller voksede endda som følge af øget fjernarbejde og folk, der søger at forbedre deres hjemmearbejdspladser.

Chipproduktion først normal igen medio 2023

Forrester Research, et amerikansk baseret rådgivningsfirma, forudser i ny rapport, at chipmanglen ikke vil være helt afhjulpet før midten af 2023.

Virksomhedens analytikere siger, at IoT-enheder er særligt sårbare, “fordi de generelt bruger fuldt udviklede sensor-, mikrocontroller- og kommunikationsteknologier, der har betydeligt flere tilgængelighedsproblemer end avancerede chips som CPU’er og GPU’er”.

Mange virksomheder og forbrugerprodukter vil have problemer med tilgængeligheden og prisstigningerne, indtil produktionen er normaliseret, lyder spådommen.

Forrester forudser også, at IoT-baserede produkter som apparater, biler og forbrugerelektronik som følge af chipmanglen vil være utilgængelige, forsinkede eller overprissat de næste par år.

“Til gengæld vil dette øge efterspørgslen efter mindre smarte pendanter,” tilføjer de.

IoT spiller afgørende rolle for CO2-målene

IoT vil spille en central rolle i forbindelse med de effektivitetsforbedringer, der er nødvendige for at opfylde bæredygtighedsmålene fra COP26, der netop har fundet sted. Forrest forudser, at efterspørgslen efter bæredygtighedsrelaterede tjenester drevet af IoT og edge computing vil stige med hensyn til energieffektivitet og ressourceforvaltning, når vi taler om scope 3-emissioner.

Scope 3-emissioner er alle indirekte emissioner i en organisations værdikæde. De stammer fra aktiver, der ikke ejes eller kontrolleres direkte.

Forrester opstiller blandt andet disse punkter for anvendelsestilfælde med stor efterspørgsel på IoT og edge computing:

  • Miljøovervågning: For eksempel luftkvalitet, CO2-niveauer og forurening
  • Ressourceforvaltning: For eksempel vand, strøm, elektricitet og belysning
  • Processer i forsyningskæden: For eksempel flådestyring, materialekøb og sporing af aktiver

Se også: IoT-produkter til smart home

Stor stigning i investeringer til genopretning efter pandemier

Forrester forudser, at store offentlige udgifter i Kina, Europa og USA vil sikre en stigning på 40 procent i investeringer i intelligent infrastruktur.

Det vil ske for at lette genopretning efter kommende pandemier, og byplanlæggere vil prioritere initiativer, der giver borgerne internetforbindelse, tager fat på folkesundheden og forvalter kritiske ressourcer såsom vand, strøm og belysning ved hjælp af intelligente målere og prædiktiv netovervågning.

Samtidig vil man vil udnytte den indsigt, der er indsamlet fra edge-enheder og IoT-aktiveret infrastruktur, til at ændre trafikmønstre for at reducere trafikpropper, evaluere multimediedata for at give indsigt i sikkerhedsapplikationer og kombinere 5G-, V2X- og edge-teknologier for at muliggøre autonome køretøjer. Det kan for eksempel være containerbiler og automatiserede køretøjer i havne og lufthavne.

Se også: Nyheder om IoT