Smart-enheder gør hjemmet til en legeplads for hackere

De mange smart-produkter i danskernes hjem gør hverdagen lidt nemmere, men de udgør også en sikkerhedsrisiko. Bare ét svagt led er nok til, at hackere kan få adgang til dit netværk.

Smart-enheder gør hjemmet til en legeplads for hackere

Mange danskeres hjem er fyldt med internetopkoblede smart-produkter – lige fra tv’et og højtaleren til støvsugeren, overvågningskameraet og termostater. Det gør den travle hverdag lidt nemmere og mere bekvemmelig.

Desværre udgør hvert eneste smart home-produkt også en sikkerhedsrisiko. De er nemlig en indgang for it-kriminelle til at trænge ind på dit hjemmenetværk og i værste fald få adgang til personlige oplysninger.

Det er teleselskabet Telenor, som gør opmærksom på den – ifølge selskabet – hidtil ”oversete legeplads for hackere og digitale svindlere”.

Telenor tilbyder privatkunder sikkerhedsløsningen SikkerSurf, som blokerer for adgang til skadelige hjemmesider. Det kan være hjemmesider, der indeholder svindel, virus eller malware såsom filer eller kode, der er beregnet til at skade din enhed, falske konkurrencer, sms-links eller fakturaer.

Tjenesten er udviklet i samarbejde med Teleindustrien, Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur og Center for Cybersikkerhed.

Læs også: Smart home: Se fordele og ulemper ved det smarte hjem

Smart home-produkter er en overset indgang for hackere

Ifølge Telenor bliver der foretaget 800 procent flere SikkerSurf-blokeringer per abonnement på internet til hjemmet sammenlignet med et mobilabonnement. Det viser ifølge Per Olsen, der er sikkerhedschef hos Telenor, hvor overset hjemmet er som potentiel indgang for hackere og it-kriminelle.

”Rigtig mange danskere tænker ikke over, hvor mange enheder i hjemmet, der er koblet på internettet. Og hvis først hackerne har fået adgang til én enhed, for eksempel et ældre smart-tv, der ikke er blevet sikkerhedsopdateret længe, eller en bærbar computer, hvor din teenager har downloadet en fil af tvivlsom oprindelse, kan hackerne lynhurtigt rykke videre og angribe andre enheder, der er koblet på hjemmets Wi-Fi,” siger Per Olsen.

Læs også: 7 trends inden for cybersikkerhed i 2024

Èt svagt led i netværket kan få store konsekvenser

Udfordringen ved, at mange hjem er udstyret med smart home-produkter koblet til ét og samme Wi-Fi, er, at hackere blot skal trænge gennem sikkerhedsmekanismerne i ét svagt led – og så er der adgang til øvrige enheder på netværket og dermed potentielt også personlige data.

For at minimere risikoen for angreb i hjemmet er det derfor vigtigt at holde hjemmets smart home-produkter opdaterede med de seneste sikkerhedsopdateringer. Disse skal opdateres via den tilhørende applikation fra den enkelte producent. Det er også vigtigt, at hjemmets Wi-Fi-router er sikret med en stærk adgangskode. Konti knyttet til smart home-produkter bør ligeledes sikres med stærke og unikke adgangskoder – endnu bedre ved brug af totrinsbekræftelse.

Øget sikkerhed og pålidelighed med forbindelsesstandarden Matter

Smart home-markedet har i mange år været kendetegnet ved at bestå af en lang række af adskilte og egenudviklede økosystemer med begrænset grad af interoperabilitet. Fokus på sikkerhed og anvendelse af branchestandarder til sikker kommunikation mellem smart home-enheder synes ikke at have haft høj prioritet hos særligt producenter af meget billige IoT-enheder.

Med open source-forbindelsesstandarden Matter skal sikkerheden i smart home-produkter højnes, og der skal ske ensartet kommunikation på tværs af produkter via protokollerne Thread, Wi-Fi, Bluetooth og Ethernet. Standarden skal også sikre øget stabilitet og pålidelighed.

Læs også: Nyheder om smart home