Smart home-platformen Home Assistant vil være mainstream

Smart home-platformen Home Assistant er i dag en platform rettet mod techentusiaster, men platformen vil gerne være et mainstream forbrugerprodukt.

Smart home-platformen Home Assistant vil være mainstream

Hvordan løser man problemet med at få en populær smart home-platform, der er engageret i open source og open standard-idealer, til at vokse til en populær mainstreamløsning, der forbliver tro mod disse idealer? Man skaber et fundament. Det er i hvert fald den tilgang, som grundlæggeren af Home Assistant, Paulus Schoutsen, har valgt.

I sidste uge annoncerede Home Assistant, at platformen nu er en del af en nyetableret nonprofitorganisation kaldet Open Home Foundation. Fonden oplyser i en pressemeddelelse, at dens mål er “at kæmpe mod overvågningskapitalisme og tilbyde en modvægt til Big Techs indflydelse i det intelligente hjem – ved at fokusere på privatliv, valgmuligheder og bæredygtighed for brugere af intelligente hjem.”

Se også: Smart home: Se fordele og ulemper ved det smarte hjem

Home Assistant – den åbne og fleksible smart home-løsning

Home Assistant er en community-skabt open source smart home-platform, der adskiller sig fra sine store “big tech”-konkurrenter såsom Amazon Alexa og Google Home, fordi den tilbyder fire ting på samme tid:

  1. lokal kontrol af dit smarte home, der kan være hurtigere og mere pålidelig end skyen
  2. autoritet over og adgang til alle dine data
  3. kompatibilitet med næsten alle tilsluttede gadgets – uanset protokol eller producent
  4. evnen til at få dem alle til at tale sammen

Mens mange konkurrenter tilbyder nogle af disse funktioner, er der kun få, der tilbyder dem alle.

Home Assistant er kendt for sin uovertrufne styrke og fleksibilitet, men indtil videre har platformen, som har omkring en million brugere, kæmpet for at nå ud til hr. og fru Danmark.

Home Assistant vil for mange have en temmelig stejl indlæringskurve, især når man sammenligner med, hvor enkelt og intuitivt platforme fra techgiganterne er. Men enkeltheden kommer altså også med sine begrænsninger.

“Home Assistant er ikke nogens første smart home-platform. Når folk vokser ud af deres eksisterende systemer og ønsker mere avanceret kontrol, er det der, de kommer til Home Assistant,” siger Paulus Schoutsen, som nu ser, at platformen er ved at nå et vendepunkt.

Store ændringer på vej til Home Assistent

Med ankomsten af industristandarden Matter er smart home nemlig ved at blive mainstream.

Paulus Schoutsen skitserede platformens fremtidige plan ved den årlige State of the Open Home-præsentation den 20. april. I et interview fortalte han om nogle af de større ændringer, der er planlagt for Home Assistant efter denne overgang:

  • Home Assistant Green smart home-hub vil blive solgt gennem Amazon i år. Det er første gang, at organisationen vil sælge direkte til forbrugerne. En ny serie af Home Assistant Connect-dongles til Thread, Zigbee og Z-Wave vil følge. Disse forbinder hubben med gadgets, der bruger disse protokoller (og vil erstatte SkyConnect-donglen).
  • Home Assistant Works With-programmet, som tilbyder certificering af produkter, der fungerer med platformen, udvides. Nye partnere inkluderer Aqara, Ultraloq og Jasco.
  • En ny Home Assistant-hardwareenhed til stemmestyring, der kører Home Assistants lokale stemmeassistent til smarte hjem, er planlagt til at udkomme i slutningen af året.
  • Home Assistant samarbejder med Nvidia om at indarbejde en lokal AI-model i platformen til hjemmeautomatisering.
  • Platformen har forsket i måder at forbedre sin brugergrænseflade på for at gøre det lettere for alle i hjemmet at bruge Home Assistant. De kalder det “Home-approval factor” – en variant af ”wife-approval factor”, som omfatter alle i et hjem.

Det samlede mål for alle disse bestræbelser er at bevæge Home Assistant i retning af at blive en mere mainstream løsning for smart home-brugere. Home Assistent skal med andre ord være for forbrugere frem for kun entusiaster.

En hårfin balancegang

Paulus Schoutsen ser fundamentet som nødvendigt for både at beskytte Home Assistant og bringe platformen fremad.

“Vi balancerer hele tiden mellem brugervenlighed og avancerede funktioner, og jeg ved ikke, hvordan vi skal blive ved med at balancere det. Men vi må ikke glemme vores power users. Platformen er åben – måske bliver der på et tidspunkt en opdeling, hvor vi har den grundlæggende brugergrænseflade og den avancerede brugergrænseflade. Jeg ved ikke, hvordan det kommer til at fungere. Men fordi vi er åbne, fordi vores data er tilgængelige, er de alle en del af fællesskabet, også selvom de ikke bruger vores specifikke værktøjer, som vi bygger.”

Han er også forsigtig med at gå ind på forretningssiden af det intelligente hjem, selvom han anerkender, at det er nødvendigt for at få Home Assistant til at vokse.

“Vi skal være meget forsigtige, når vi bevæger os ind på dette område. Udfordringen med partnerskabsfolk er, at de er meget forretningsfokuserede. Og det er ikke sådan, vi arbejder, siger han.

Han håber, at fonden vil give de nødvendige byggesten til vækst og samtidig beskytte platformens grundlæggende overbevisninger og værdier.

“Jeg tror, vi kan blive endnu større nu, hvor vi har dette springbræt. Fonden er en reel enhed. Folk vil tage os mere alvorligt. Jeg tror, at pressen vil tage os mere alvorligt. Der er et større publikum, som jeg gerne vil nå, og som vi ikke når i dag.”

Selvom de gængse smart home-platforme i dag tilbyder enkle og bekvemme måder at styre intelligente lamper, låse og andre gadgets på, kan den manglende adgang til dine data, begrænsede muligheder for lokal kontrol over enheder og nogle platformes overdrevne afhængighed af skyen sætte brugeren i en ufordelagtig situation.

Matter – som har til formål at bringe lokal kontrol og interoperabilitet på tværs af alle smart home-enheder og -platforme – er designet til at løse nogle af disse problemer. Men Matter er ikke en platform; du skal stadig bruge en app på din telefon eller computer for at styre dit hjem. Home Assistant vil gerne være den app. Om ambitionerne bliver til virkelighed, vil kun tiden vise.

Se også: Nyheder om smart home