Wi-Fi HaLow – ny Wi-Fi-teknologi har rækkevidde på 1 kilometer

Med den nye Wi-Fi HaLow-protokol kan IoT-enheder med et knapcellebatteri være koblet på Wi-Fi i flere år. Den lave frekvens på 900 MHz giver samtidig en rækkevidde på 1 kilometer.

Wi-Fi HaLow – ny Wi-Fi-teknologi har rækkevidde på 1 kilometer

Tilbage i 2016 annoncerede nonprofitorganisationen Wi-Fi Alliance, som ejer Wi-Fi-varemærket, den nye netværksprotokol Wi-Fi HaLow eller IEEE 802.11ah. Efter mange års arbejde har Wi-Fi-alliancen nu certificeret den nye netværksprotokol.

Wi-Fi HaLow er en netværksprotokol, der er designet til IoT-produkter. Wi-Fi HaLow adskiller sig fra tidligere protokoller ved at have et meget lavt strømforbrug, men samtidig en utrolig lang rækkevidde. HaLow anvender en frekvens på under 1 GHz – typisk 900 MHz. Til sammenligning anvender Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 og Wi-Fi 6 frekvensbåndene 2,4 og 5 GHz, som de fleste kender fra deres hjemmenetværk.

Læs også: It- og cybersikkerhed har aldrig været vigtigere, end det er i dag

Ekstremt lavt strømforbrug

Den lave frekvens har flere fordele. Strømforbruget mindskes i en sådan grad, at Wi-Fi-forbindelsen vil kunne anvendes i små, batteridrevne IoT-enheder såsom sensorer, kameraer og babyalarmer i flere år. Det hænger også sammen med, at Wi-Fi-protokollen kan gå i en effektiv dvaletilstand.

Dermed konkurrerer Wi-Fi HaLow med Bluetooth-teknologien, men der er én stor fordel ved HaLow. Protokollen har væsentligt højere hastigheder end Bluetooth. Wi-Fi HaLow er dog ikke i nærheden af at være lige så hurtig som tidligere Wi-Fi-protokoller, men det er heller ikke formålet med teknologien. Udgangspunktet er, at det er IoT-enheder med lavt strømforbrug, som ikke skal sende store datapakker frem og tilbage, der skal anvende protokollen.

Ikke desto mindre understøtter Wi-Fi HaLow dog datahastigheder på op til 347 Mbit/s, så større dataudvekslinger kan stadig ske temmelig hurtigt.

Rækkevidde på op til 1 kilometer

Hastigheden taget det lave strømforbrug i betragtning er ret imponerende, når man kigger på protokollens rækkevidde. Wi-Fi HaLow understøtter en rækkevidde på helt op til 1 kilometer, hvilket gør protokollen brugbar ikke kun til IoT, men også IIoT (Industrial IoT) – altså internetforbundne produkter inden for eksempelvis handel, landbrug, sundhed, det smarte hjem og smarte byer.

Wi-Fi HaLow understøtter også streaming af komprimeret video fra sikkerhedskameraer – selv under vanskelige forhold, hvor en væg eller andet forværrer signalet.

“Wi-Fi CERTIFIED HaLow udvider yderligere Wi-Fi-teknologiens førende rolle inden for IoT til at omfatte en ny række sikre og indbyrdes kompatible brugssituationer, der kræver større rækkevidde og lavere strømforbrug. Wi-Fi HaLow er en overbevisende tilføjelse til Wi-Fi-porteføljen, der gør hele Wi-Fi-funktionaliteten til et uovertruffent produkt inden for opkobling,” siger Edgar Figueroa, præsident og CEO, Wi-Fi Alliance.

“Der er et stigende antal muligheder for at strømline opkoblingen på det voksende IoT-marked, og Wi-Fi HaLow bygger på et universelt pålideligt Wi-Fi-grundlag for at bane vejen for nye IoT-applikationer til gavn for private hjem, virksomheder og industrier.”

Ifølge analyseinstitutet IDC har virksomheder såsom Methods2Business, Morse Micro, and Newracom i flere år allerede arbejdet med Wi-Fi HaLow-chipsets. Derfor forventer IDC, at der allerede vil blive solgt 10 millioner enheder med understøttelse af Wi-Fi HaLow i 2022.

Se også: Nyheder om smart home og IoT