Chrome OS Flex forvandler gratis din gamle pc til en Chromebook

Google har lanceret styresystemet Chrome OS Flex, som alle og enhver nemt kan installere på deres gamle computere med Mac eller Windows.

Chrome OS Flex forvandler gratis din gamle pc til en Chromebook

Har du en gammel Mac- eller Windows-computer liggende, som er blevet godt og grundigt sløv med årene? Så kan du formentlig genoplive den med det nye styresystem Chrome OS Flex, som Google netop har lanceret.

Læs også: Hvad er software og it, og hvilken betydning har det for samfundet?

Lav din gamle pc om til en Chromebook med Chrome OS Flex

Chrome OS Flex er et styresystem, som omdanner gamle computere med Windows og Mac til Chromebooks. Chrome OS-styresystemet er kendetegnet ved mest af alt at bestå af Googles browser Chrome kombineret med et skrivebordsmiljø, som man kender fra Windows og Mac – bare meget simplere.

Chromebook-computere har derfor kun ganske beskeden hardware, da styresystemet ikke skal afvikle tunge offlineapplikationer – i stedet foregår det hele via Chrome-browseren og udvidelser eller Android-apps, som Chrome OS også kan afvikle.

Hidtil har Chrome OS-styresystemet været forbeholdt Chromebook-computere, men med lanceringen af Chrome OS Flex kan alle og enhver installere Chrome OS på deres gamle computer.

Chrome OS Flex er en videreudvikling af det tidligere CloudReady, som Google for nylig opkøbte. I fremtiden vil CloudReady derfor også automatisk blive opdateret til Chrome OS Flex.

Læs også: Her er de 10 mest populære programmeringssprog i verden

Skal sikre yderligere udbredelse af Chrome OS 

At Google nu giver folk mulighed for at genoplive deres gamle computere med et nyt og let styresystem, har to formål.

Først og fremmest giver det folk mulighed for at prøve på egen hånd, hvilke fordele der er ved Chromebooks uden at skulle investere i en ny helt ny Chromebook. Derudover giver systemet også virksomheder mulighed for at afprøve, hvordan en flåde af Chromebook-computere i organisationen let kan administreres med Chrome Enterprise Upgrade.

Chrome OS Flex er dog på et tidligt stadie og er derfor ikke fejlfrit. Google garanterer derfor kun, at styresystemet virker på en lang liste af specifikke computermodeller. Dem kan du se her.

Sådan installerer du Chrome OS Flex

Det er ganske gratis at downloade og installere styresystemet. Processen starter i din Chrome-browser, hvor du downloader udvidelsen Chromebook Recovery Utility. Indtil videre er det kun muligt at vælge udvalgte modeller, som er understøttet, fordi styresystemet stadig er nyt.

Hvis din model kan findes på listen, skal du nu downloade en ISO-fil med styresystemet. Det skal downloades på en ledig USB-pind eller en ekstern harddisk med mindst 8 GB ledig plads. Herefter skal computeren genstartes og indlæse det eksterne medie ved opstart i stedet for computerens normale harddisk. Når det lykkes, kan styresystemet enten køres midlertidigt direkte fra det eksterne medie, eller det kan installeres permanent på computerens harddisk som en erstatning for Windows eller Mac.

Hvis din computer ikke kan vælges på listen, kan man indtil da opnå det samme ved at downloade CloudReady, som Google vil opdatere til Chrome OS Flex i fremtiden. CloudReady kan installeres på alle modeller og er allerede i dag stabilt.

Læs mere om, hvordan Chrome OS Flex og CloudReady installeres.

Læs også: Nyheder om software