Populære Reddit-apps lukker og slukker 30. juni

Enorme prisstigninger på brugen af Reddits API får en lang række populære tredjepartsapps til Reddit som Apollo og Reddit is fun til at lukke sidst på måneden.

Populære Reddit-apps lukker og slukker 30. juni

Bruger du en af mange populære tredjepartsapps såsom Apollo, Reddit is fun eller Sync for Reddit til at tilgå det sociale medie og internetforummet Reddit? Så skal du snart vænne dig til at bruge den officielle app fra Reddit, for 30. juni lukker en lang række af de mest populære Reddit-tredjepartsapps ned.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Ny prismodel får udviklere til at lukke populære Reddit-apps

Det sker, efter Reddit har annonceret en ny prismodel for brug af Reddits API, som tredjepartsapplikationerne bruger til at tilgå Reddits funktioner og data.

Hvad er et API?

En API (Application Programming Interface) er bare en måde for en app at tale med en hjemmeside på. Som illustration kan man forestille sig, at Reddit er en dørmand. Historisk set kan man spørge Reddit: “Kan jeg få kommentarerne til dette indlæg?” eller “Kan du liste indlæggene i r/AskReddit?”. Disse er hver deres API-anmodning, og Reddit vil svare med de tilsvarende data.

Alt, hvad man gør på Reddit, er en API-anmodning. Opstemning, nedstemning, kommentering, indlæsning af indlæg, indlæsning af subreddits, tjek for nye beskeder, blokering af brugere, filtrering af subreddits osv.

Med ændringen 1. august skal udviklere betale et beløb for hver API-anmodning, som deres app laver. Det er meget normal praksis, men spørgsmålet om prisen er altså nu til diskussion.

Fra gratis til 138 millioner kroner om året

Hidtil har det været gratis for udviklere at bruge Reddits API. Gennem de seneste mange år er Reddit dog vokset gevaldigt. I dag er Reddit ifølge Semrush verdens 8. mest besøgte hjemmeside, mens Similarweb rangerer den som nummer 18. Det er derfor ikke længere økonomisk bæredygtigt at stille serverkapacitet gratis til rådighed for tredjepartsapps.

Den 18. april annoncerede Reddit, at man ville overgå til en betalingsmodel, hvor udviklere bag de mange forskellige Reddit-applikationer skal til at betale for hvert API-kald, der foretages. Først seks uger senere oplyste Reddit ifølge Christian Selig, der udvikler iOS-appen Apollo, prislejet, som vil gælde allerede fra 1. august 2023. For hans vedkommende ville prisen betyde, at det vil koste ham 138 millioner kroner om året at afvikle al den trafik, som kommer fra appen Apollo.

En lang række af Reddits undersider kaldet ’subreddits’ har reageret på prisstigningen ved at annoncere, at de i protest går i sort og lukker midlertidigt ned den 12. juni. Det tæller undersider som r/aww, r/gaming, r/Music, r/pics, r/todayilearned, r/art, r/DIY, r/EarthPorn, r/explainlikeimfive, r/gadgets, r/LifeProTips, r/mildlyinteresting, r/sports og r/videos, som alle har mellem 20 og 37 millioner abonnenter. Listen af subreddits, der går sort, tæller allerede mere end 1.000 – blandt andet den officielle danske subreddit r/denmark.

Disse Reddit-apps lukker ned

  • rif is fun for Reddit (Reddit is fun)
  • Apollo
  • Sync for Reddit
  • ReddPlanet

Derudover er det højst usandsynligt, at andre apps fortsætter med at fungere efter 30. juni. Det inkluderer apps som BaconReader, Boost, Infinity, Joey, Relay, Slide, narwhal og Reno.

Vil Reddit presse tredjepartsapps til lukning?

Beskyldninger fra mange brugere går på, at Reddit bevidst har prissat sit API meget højt netop for at komme tredjepartsapplikationerne til livs.

Tilgår man Reddit via hjemmesiden, bliver man forsøgt skubbet over på Reddits officielle app. Til forskel fra tredjepartsapplikationerne vises der mange annoncer og sponserede opslag i den officielle app. Når folk bruger en uofficiel Reddit-app, fordi det giver en bedre brugeroplevelse, taber Reddit penge.

Selskabet har derfor stor interesse i at få flest mulige til at bruge sin officielle app, og med priser på API’et, som ingen udviklere kan eller ser ud  til at ville betale, ser de altså ingen anden udvej end at lukke ned inden 1. august.

Samme skæbne fik mange populære Twitter-apps, da Elon Musk valgte at forbyde alle tredjepartsapps. Situationen var, ligesom hos Reddit, den samme. Mange brugere brugte disse apps, fordi de mente, at de gav en bedre brugeroplevelse. Reddit ser indtil videre ikke ud til at indføre et egentligt forbud, men i praksis lader resultatet til at blive det samme: At brugerne kun står tilbage med den officielle app.

Læs også: Nyheder om international tech