Windows 11-opdatering med store nyheder ruller ud

Den måske største opdatering til Windows 11 ruller netop nu ud. Nyhederne tæller blandt andet AI-assistenten Copilot og opdateringer til Paint og Klippeværktøj.

Microsoft har nemlig udsendt en ny, stor halvårsopdatering kaldet 2H23 (2. halvår 2023) til alle computere med Windows 11.

Opdateringen er en af de større og introducerer mere end 150 nyheder. Vi har samlet de største nyheder, som du kan glæde dig til i den gratis softwareopdatering.

Læs også: Hvad er software og it, og hvilken betydning har det for samfundet?

Copilot – AI-assistent hvor som helst

Det er særligt én funktion, der har trukket overskrifter: Microsoft Copilot.

Copilot er en AI-assistent, som Microsoft annoncerede første gang under navnet Microsoft 365 Copilot som et hjælpeværktøj til programmerne Word, Excel, PowerPoint, Outlook og Teams – det er altså en opdatering særligt henvendt til Office PC.

Siden er idéen om Copilot, der er udviklet i samarbejde med OpenAI med afsæt i sprogmodellen GPT-4, blevet videreudviklet. Microsoft annoncerede i maj, at Copilot også er en funktion integreret i Windows 11 – og nu er den her så.

Så hvad kan Copilot i Windows 11 nærmere bestemt? Kort sagt kan man beskrive Copilot som Bing Chat integreret i Windows 11. Copilot er tilgængelig som et ikon på proceslinjen. Et tryk på ikonet bringer et vindue frem i højre side af skærmen, ligesom hvis man åbner panelet med meddelelser.

Copilot gør det muligt at starte apps og programmer eller at få svar på spørgsmål og forespørgsler. Copilot er også integreret i alle programmer, så du for eksempel kan sammenfatte eller endda skrive tekster fra bunden i apps.

Paint får Photoshop-lignende funktioner

Microsoft giver også tegneprogrammet en tiltrængt opdatering, så programmet får mere karakter af billedredigering end blot tegneprogram.

Paint henter nemlig mange af de populære funktioner, som man kender fra mere avancerede billedredigeringsprogrammer som Photoshop, Paint.net og GIMP.

I det nye Paint kan man arbejde med lag, og programmet understøtter nu transparente PNG-billeder. Paint er også blevet designet helt forfra, så værktøjer, børster, forme, farver og genveje ligger helt nye steder.

Paint får også en AI-opgradering. I tidlige Windows Insider-udgaver af Windows 11 bliver det nu muligt at bruge en ny funktion kaldet Paint Cocreator, hvor man kan skrive såkaldte prompts, vælge en stil og straks lade Paint generere et billede.

Ligesom med Bing Image Creator, som bruger AI’en DALL-E fra OpenAI, skal man betale for disse skabninger ved brug af kreditter. Til en start har man 50 kreditter til rådighed, og ét genereret billede koster én kredit. Det kan dog ændre sig, når funktionen snart bliver tilgængelig for alle, oplyser Microsoft.

Forbedret klippeværktøj

Også Klippeværktøj opgraderes med AI. Værktøjet kan nu udtrække og overstrege tekst og dele det i andre apps, ligesom man kender fra når man tager skærmbilleder på sin smartphone.

AI’en kommer i brug ved, at den automatisk kan tildække og skjule e-mails og telefonnumre fra billeder.

Andre nyheder i Windows 11

 • Forbedret sikkerhedskopiering, hvor senest anvendte indstillinger fra forrige computer anvendes på en ny computer, der tages i brug. Indstillinger såsom apps i startmenuen og på proceslinjen overføres og apps fra Microsoft Store gendannes via skyen.
 • Appen Billeder har også fået AI-forbedringer i form af et nyt sløringsværktøj. Funktionen finder automatisk baggrunden og slører den på et foto.
 • Understøttelse af adgangsnøgler, så du ikke behøver at bruge adgangskoder, men i stedet dit ansigt/fingeraftryk eller PIN-kode til at logge ind på forskellige hjemmesider og konti.
 • Stifinder får opdateret design med større miniaturebilleder i et mere moderne look.
 • Indbygget understøttelse af styring af RGB-lys kaldet ”dynamisk lys”. Virker med producenter som Acer, Asus, HP, HyperX, Logitech, Razer og Twinkly. PC-tilbehør kan på sigt styres uden brug af tredjepartsapps.
 • Billeder, der synkroniseres fra flere steder såsom iCloud og OneDrive, samles ét sted.
 • Træk ikoner i startmenuen oven over hinanden og saml dem i mapper, ligesom man kender fra smartphones.
 • Træk og slip filer mellem faner i Stifinder for hurtigt at flytte dem til den ønskede placering.
 • Når du kopierer et telefonnummer eller en dato, får du et hurtigt forslag om at åbne en af dine apps og automatisk starte et opkald eller en kalenderbegivenhed.
 • Start en fokussession via appen Ur.
 • Opret tilpassede emojis, der repræsenterer din familie.

Sådan får du den nye Windows 11-opdatering

Alt du skal gøre for at få de nye funktioner i Windows 11 er at gå ind i ”Indstillinger”, dernæst ”Windows Update” og vælg funktionen “Få de seneste opdateringer, så snart de er tilgængelige”.

Gør du ikke det, kan du risikere at skulle vente helt frem til den månedlige såkaldte Patch Tuesday, som er torsdag den 9. november, for at den store Windows 11-opdatering.

Læs også: Nyheder om software og it-løsninger