5G har ændret danskernes skærmbrug

Adgang til lynhurtig 5G ændrer måden, vi bruger vores smartphone på, viser ny undersøgelse fra Ericsson.

5G har ændret danskernes skærmbrug

5G er ikke kun en teknologi, der muliggør lynhurtig mobildata på farten. Det er også en teknologi, der for alvor har ændret vores måde at bruge smartphonen på. Det viser den nye rapport Consumer Labs foretaget af den svenske netværksleverandør Ericsson.

Læs også: Danmark verdensmestre i mobildækning og mobiloplevelse

Danske 5G-brugere tager AR til sig

Ifølge undersøgelsen bruger 44 procent af danskerne, som er koblet på 5G, streaming af nye formater som augmented reality (AR) og 360 graders video. Hos dem, der fortsat bruger 4G, er tallet kun 28 procent. Det vidner altså om, at 5G er en katalysator for brug af nye, datatunge trådløse teknologier.

“Adgangen til det hurtigere 5G-netværk påvirker ikke kun kvaliteten af de oplevelser og tjenester, danskerne får via deres smartphones, men det har også affødt et større brug af nye videoformater som 360-graders video og AR. Det peger på 5G’s store potentiale, idet de nye formater ikke kun bruges til underholdning, men også kan udnyttes på tværs af alt fra sundhedspleje til undervisning,” siger Niclas Backlund, der er landechef for Ericsson i Danmark.

Undersøgelsen viser også, at 5G-brugere anvender datatunge tjenester 25 minutter mere dagligt end 4G-brugere. Samtidig er 5G-brugernes samlede skærmforbrug kun steget med 4,28 minutter. Danskerne, som har adgang til 5G, har altså erstattet dele af deres skærmtid med nye anvendelser, der kræver lynhurtige netværk – noget som 5G kan levere.

Danskerne straffer teleselskaberne for dårlig 5G-dækning

Danskerne er ikke glade for dårlig 5G-dækning, og derfor er de også hurtige til at sige farvel og tak, hvis de oplever dårlig dækning.

Undersøgelsen viser, at risikoen for, at danskere skifter teleselskab, tredobles, hvis dækningen slår fejl bare to gange. Det er nemlig netværkskvaliteten, der er den vigtigste årsag til, at folk skifter teleselskab, viser undersøgelsen. 43 procent angiver dette som årsagen til, at de senest skiftede teleselskab.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen blev gennemført af Ericsson i perioden maj og juni 2023, hvor 1.220 danskere har deltaget. Af dem er 600 aktive 5G-brugere. I undersøgelsen indgår også respondenter fra Tyskland, Frankrig, Spanien, Sverige, Storbritannien, Italien og Irland.

Læs også: Nyheder om telekommunikation