Boeing får grønt lys til at opføre hurtigt satellitinternet

Verdens største luft- og rumfartsvirksomhed, Boeing, vil opsende 147 satellitter og tilbyde internet til private, regeringer og virksomheder over hele verden.

Boeing får grønt lys til at opføre hurtigt satellitinternet

Siden 2017 har Boeing ønsket at sende satellitter ud i rummet med henblik på at kunne tilbyde internet. Nu kan projektet komme et skridt nærmere at blive realiseret. Boeing har nemlig fået grønt lys af det amerikanske standardiseringsorgan Federal Communications Commission (FCC) til opsende satellitter til formålet.

I alt 147 satellitter skal sendes op i atmosfæren. 132 af dem skal kredse lavt om jorden i en højde på 1.056 kilometer, mens de resterende 15 satellitter skal opsendes i et såkaldt ikke-geostationært kredsløb i en højde på mellem 27.355 og 44.221 kilometer.

Vil tilbyde internet til hele verden

Ifølge Boeing er målet med opsendelsen af de 147 satellitter i første omgang at tilbyde ”bredbåndsinternet og kommunikationstjenester til private forbrugere, offentlige og erhvervskunder i USA, Puerto Rico og de Amerikanske Jomfruøer”.

Der er dog også planer om at åbne op for netværket i resten af verden, men det vil først ske, når alle satellitter er opsendt.

FCC kræver, at Boeing skal have opsendt halvdelen af satellitterne efter seks år og samtlige satellitter efter ni år. Men det er langt flere, end hvad Boeing ønsker. Virksomheden har anmodet om kun at skulle opsende fire satellitter de første seks år, og at alle 147 skal være opsendt efter 12 år, men den anmodning imødekom FCC ikke.

Højere hastigheder end flere konkurrenter

Hvis man vil have høje hastigheder, skal man i udgangspunktet ikke gå efter internet via satellit. Der kan være store udsving i hastighederne alt efter lokale forhold, og radiostrålerne fra satellitterne skal kunne ramme ens satellitmodtager/modem ubesværet.

Tal fra Ookla viser, at udbydere af satellitinternet tilbyder gennemsnitlige downloadhastigheder på alt mellem 18 og 115 Mbit/s, mens hastighederne for upload ligger på alt mellem 2 og 17 Mbit/s.

Måske derfor vil Boeing gøre brug af det såkaldte V-bånd, som dækker over frekvensområdet 40 til 75 GHz. Det er et noget højere frekvensområde end det, som Starlink fra SpaceX og Amazons kommende Projekt Kuiper anvender. De gør brug af Ku– og Ka-båndene, som ligger i frekvensområderne 12 til 18 GHz og 18 til 27 GHz.

Overblik over de forskellige frekvensbånd

Der er flere måder at inddele radiofrekvensbånd på. EU, Nato og USA har én måde at gøre det på, mens ITU (International Telecommunication Union) har en anden måde at gøre det på. Og nonprofitorganisationen og standardiseringsorganet IEEE har en tredje inddeling, som ses herunder:

  • HF (high frequency): 3 til 30 MHz
  • VHF (very high frequency): 30 til 300 MHz
  • L-bånd: 1 til 2 GHz
  • S-bånd: 2 til 4 GHz
  • C-bånd: 4 til 8 GHz
  • X-bånd: 8 til 12 GHz
  • Ku-bånd: 12 til 18 GHz
  • K-bånd: 18 til 27 GHz
  • Ka-bånd: 26,5 til 40 GHz
  • V-bånd: 40 til 75 GHz
  • W-bånd: 75 til 100 GHz
  • mm-bånd: 30 til 300 GHz

De højere frekvenser, som Boeing vil anvende, vil give hurtigere internet og højere hastigheder. Ulempen er, ligesom man kender det med radiofrekvenser til mobilnet, at de højere frekvenser har sværere ved at trænge gennem objekter og forhindringer.

Satellitinternet er et forretningsområde i stor vækst

I de senere år er der kommet flere nye udbydere af satellitinternet til. Særligt SpaceX, OneWeb og Amazon har sat skub i konkurrencen. SpaceX har allerede mere end 1.600 satellitter, der skal kredse lavt om jorden. Amazon sigter samtidig på at få mere end 3.000 satellitter sendt op.

En undersøgelse fra ResearchAndMarkets viser, at markedet for satellitbaseret internet ventes at stige 20,64 procent om året fra 2021 til 2031, og at markedet ventes at genere hele 366 milliarder kroner i omsætning i 2031.

Årsagen til væksten er en øget efterspørgsel på bredbånd over hele verden, som giver adgang til underholdning og nye handelsmuligheder. Også teknologiske udviklinger inden for næste generations kommunikationssatellitter medvirker til vækst i markedet.

Se også: Nyheder om telekommunikation