København har et af verdens hurtigste mobilnet

Københavnerne kan glæde sig over at bo i en by, der konkurrerer med Shanghai om at huse verdens hurtigste mobilnet, viser ny undersøgelse.

København har et af verdens hurtigste mobilnet

Mobilnettet i København er hurtigt. Faktisk blandt verdens hurtigste. Det viser nye tal fra Ookla, der står bag hastighedstesten Speedtest.net og ranglisten Speedtest Global Index.

Speedtest Global Index har hidtil kun kortlagt landenes præstationer, men nu er det også muligt at se median-download- og uploadhastigheden samt median-responstiden opgjort efter by. Her viser København sig at være med, hvor det er allersjovest.

Københavns mobilnet er det næsthurtigste

I september måned indtager København en flot andenplads med en gennemsnitlig downloadhastighed på 157,54 Mbit/s. Det er lige akkurat ikke nok til at indtage førstepladsen, som Shanghai får med en gennemsnitlig hastighed på 158,63 Mbit/s.

I august var København dog den by i hele verden med det hurtigste mobilnet målt ud fra de mange hastighedstest, der foretages på Speedtest.net. I august var en gennemsnitlig downloadhastighed i København på 156,06 Mbit/s nok til at ligge nummer 1 på listen, men Shanghai er i en enorm opadgående kurve og vil formentlig fortsætte med at lægge afstand til de hastigheder, der opnås i København.

For bedre at forstå, hvor godt mobilnettet i København rent faktisk er, kan det hjælpe at kigge på medianhastigheden i et globalt perspektiv. Her hedder downloadhastigheden i september kun 33,17 Mbit/s i download og 9,03 Mbit/s i upload.

Læs også: Overblik over de danske teleselskaber – hvilke teleselskaber ejer hvem?

København har også hurtigt bredbånd

Det er ikke kun mobilnettet, der er i verdensklasse i København. Også når det kommer til bredbånd er København en by, der klarer sig godt. I oktober havde københavnske bredbåndskunder, som foretog en hastighedstest, en median-hastighed på 175,31 Mbit/s. Det var nok til at ende som den by med de 16. hurtigste bredbåndshastigheder. Det er en fremgang på 1 placering sammenlignet med måneden forinden.

Kigger man lidt tilbage i historikken, er København dog ikke helt så konkurrencedygtig, som hovedstaden tidligere har været. I december 2021 lå den gennemsnitlige downloadhastighed på 183,67 Mbit/s, hvilket var nok til en fjerdeplads i det globale regnskab.

Downloadhastigheden i København var helt nede på 156 Mbit/s i august, men er i oktober nu på vej tilbage til det tidligere niveau.

Læs også: Næsten alle danske adresser skal have gigabitbredbånd i 2025

Massive investeringer i 5G og fiber

Både når det kommer til mobilnettet og det landfaste bredbånd foretages der store investeringer i opgraderinger i disse år. De fire store teleselskaber opgraderer alle deres respektive mobilnet med 5G, og TDC NET har siden sidst i 2021 også testet mmWave-teknologi med ekstremt høje frekvenser på hele 26 GHz. Til sammenligning er den højeste 5G-frekvens, som danskerne i dag kan koble deres mobiltelefoner på, 3.500 MHz.

På bredbåndsområdet udrulles fibernet i store dele af Danmark. Det er regeringens mål, at 98 procent at alle danske bolig- og virksomhedsadresser skal have adgang til gigabitinternet i 2030. 79 procent af landet kan i dag få fibernet og en hastighed på 1 gigabit i download og upload, viser tal fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.

Se også: Nyheder om telekommunikation