AR-pioner advarer mod metavers’ falske virkelighed

Metaverset kan ændre virkeligheden, som vi kender den, og det er ikke kun godt nyt, advarer AR-pioner i ildevarslende indlæg.

AR-pioner advarer mod metavers’ falske virkelighed

Louis Rosenberg er ikke en hr. hvem som helst. Han var med til at udvikle det første funktionelle AR-system på Air Force Research Laboratory under USA’s luftvåben. Der bliver derfor lyttet til ham, når han kommenterer på den teknologiske udvikling inden for AR. Netop dette har han gjort i et indlæg i mediet Big Think.

Indlægget er en advarsel mod metaverset, som lige nu får en masse bevågenhed. Metaverset er en VR- og AR-verden, der kombineres med virkeligheden. En af årsagerne til, at det har fået så stor opmærksomhed er, at firmaet, der tidligere er kendt som Facebook, Meta, er i gang med at skabe et metavers.

Metaverset vil få virkeligheden til at forsvinde

Ifølge Zuckerbergs præsentation af metaverset står vi over for et helt nyt internet med uanede muligheder for at mødes med andre online. For Rosenberg lyder det nærmere som en dystopi – både digitalt såvel som i det virkelige liv.

Han er bekymret for, at metaverset vil få virkeligheden til at forsvinde, når der skabes et system, hvor folk ikke bare kan træde væk fra deres enheder for at have interaktioner i den virkelige verden. Tanken er, at metaverset kan vokse til et punkt, hvor det påvirker stort set alle facetter af vores liv, og det vil være næsten umuligt for de fleste bare at gå væk. Det betyder, at vi alle konstant vil være udsat for den falske virkelighed, som tredjeparter måtte ønske at vise os i den sammensmeltede verden.

”Det vil ikke føles mere valgfrit, end internetadgang føles valgfrit i dag. Man vil ikke trække stikket ud af sit AR-system, fordi det vil gøre vigtige aspekter af ens omgivelser utilgængelige for én, hvilket vil stille én socialt, økonomisk og intellektuelt dårligere. Faktum er, at de teknologier, som vi indfører i bekvemmelighedens navn, sjældent forbliver valgfrie – ikke når de integreres i vores liv i så stor udstrækning, som AR vil blive det,” lyder det ildevarslende fra Louis Rosenberg.

Se også: Sådan fungerer metaverset teknologisk

Betalte lag kan skabe had og splittelse

Rosenberg er også bekymret over de legitime anvendelser af AR af de magtfulde platformsudbydere, der vil kontrollere infrastrukturen.

Blandt Rosenbergs bekymringer er, at tredjeparter kan indføre betalte filterlag, der giver visse brugere mulighed for at se bestemte tags eller etiketter om virkelige personer. Disse tags kan for eksempel svæve over hver enkelt persons hoved og give små bidder af oplysninger om dem.

“Og de bruger dette lag til at tagge personer med fede blinkende ord som ‘alkoholiker’ eller ‘indvandrer’ eller ‘ateist’ eller ‘racist’ eller endda mindre belastende ord som ‘demokrat’ eller ‘republikaner’,” forklarer han og tilføjer:

“De virtuelle overlejringer kunne nemt være designet til at forstærke politisk splittelse, udstødelse af visse grupper, ja, endda til at skabe had og mistillid.”

Se også: Hvad er virtual reality (VR) og augmented reality (AR)?

Gode intentioner er ikke nok

Rosenberg understreger, at han ser mange interessante muligheder i AR og stadig tror på, at AR kan gøre verden til et bedre sted. Vi er bare nødt til at beskytte os mod potentielle farer og forudse de problemer, der kan ødelægge det, der burde være en opløftende teknologi.

”Hvis vi har lært noget af de sociale mediers uventede ondskab, er det, at gode intentioner ikke er nok til at forhindre, at der indføres systemer med alvorlige strukturelle problemer. Og når først disse strukturelle problemer er på plads, er det yderst vanskeligt at rette op på skaden,” afslutter han.

Facebook er ikke det eneste selskab, der arbejder på at skabe et metavers. Microsoft, Amazon, Epic Games, Tencent, Unity, Snap, NVIDIA, Adobe og Roblox er blandt de techselskaber, der arbejder på at skabe sit eget metavers.

Se også: Nyheder om fremtidens teknologi