Privacy-eksperter dumper regeringens logningsforslag

Eksperter inden for privacy vender tommelfingeren ned, når det gælder regeringens nye udkast til revision af loven om telelogning.

Privacy-eksperter dumper regeringens logningsforslag

I sidste uge gik en række fagforeninger og organisationer sammen om appel til regeringen om at droppe generel logning af danskerne, blandt andet på baggrund af, at Den Europæiske Unions Domstol har slået fast, at denne praksis er i strid med EU’s regler.

Regeringen har derfor forsøgt at formulere et nyt regelsæt, men det møder allerede nu hård kritik fra privacy-eksperter.

“I demokratisk samfund skal man ikke overvåge alle borgere”

Et stort flertal af medlemmerne i IDAs ekspertpanel på privacy-området vurderer, at det er muligt at bekæmpe terror og grov kriminalitet uden at skulle udsætte samtlige danskere for generel og vilkårlig logning af tele- og lokationsdata. IDAs it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg forklarer:

”I et demokratisk samfund skal man ikke overvåge alle borgere. Det kender vi alt for godt fra andre samfund, som vi normalt ikke vil sammenligne os med, og derfor er lovforslaget et fejlskud. Hvis man vil efterforske kriminelle grupperinger eller mulige terrorceller, må man logge disse målrettet. Alt andet er ude af proportioner”.

Fra politisk side har argumentationen for logning blandt andet gået på, at overvågning giver mere frihed. Justitsminister Nick Hækkerup (S) har flere gange argumenteret for, at ”mere overvågning giver mere frihed”. Senest i en kronik i Politiken tilbage i august.

Hvis danskerne skal være frie til at gøre, hvad de vil og færdes, hvor de vil, er en høj grad af overvågning en uundgåelig forudsætning, lyder et af argumenterne fra Hækkerup.

Tele- og lokationslogning krænker privatlivets fred

Den tankegang falder til jorden med et brag, når man spørger eksperterne på området, slår Guldberg fast.

”Tværtimod mener langt de fleste i panelet, at tele- og lokationslogning er en overskridelse af grænsen for danske borgeres privatliv,” lyder det.

Han mener, at den revision, der skulle foretages på baggrund af EU-Domstolen, er endt med, at telelogningen fortsætter ufortrødent og endda udvides på flere punkter.

Som nævnt i indledningen har flere domme fra EU-Domstolen slået fast, at masseovervågning er i strid med EU’s regler. Men der er ikke noget i vejen for, at myndighederne kan lave målrettet logning, hvis man finder det nødvendigt.

Se også: Hvilke teleselskaber ejer TDC, Telenor, Telia og 3?

Politiet kan målrettet logning og overvågning

”Derfor kan politiet fortsat overvåge mistænkelige grupperinger, hvis de sikrer sig en retskendelse først. Det kan jeg ikke forestille mig, at de vil have svært ved at få, hvis der foreligger en begrundet mistanke. Og med målrettet logning skal selvfølgelig forstås, at det ikke er op mod tre millioner borgere, som regeringen lægger op til,” siger slutter Guldberg.

Amnesty International, IDA, Justitia, DM, DataEthics, Dansk IT, Prosa, Danske IT-Advokater, Borgerretsfonden, Danske Advokater, Retspolitisk Forening og Hanne Marie Motzfeldt, forsker i digital forvaltning, har også kritiseret det nye udspil, blandt andet på baggrund af domme fra EU-Domstolen. De mener ikke, at det vil ændre på overvågningen af alle danskere.

De fremlægger også argumentet med, at politiet har masser af muligheder for at efterforske grov kriminalitet og terrortrusler uden masseovervågning.

Se også: Nyheder om telekommunikation