Lille sensor giver demensramte borgere bedre trivsel

En lille sensor på ryggen af borgere med demens giver fagpersonale ny indsigt i borgerens døgnrytme og trivsel og dermed bedre grundlag for at målrette plejen.

Lille sensor giver demensramte borgere bedre trivsel

Et offentlig-privat innovationssamarbejde (OPI) mellem den danske virksomhed BRANE, Kerteminde Kommune og Syddansk Universitet er lykkedes med at skabe bedre trivsel hos borgere med demens. Det viser de første resultater af det netop afsluttede projekt.

I projektet har 95 borgere med demens fra Kerteminde Kommune i et år frem til september 2021 fået registreret og analyseret deres døgnrytme. Det er foregået med den lille batteridrevne sensor Demos-10 fra BRANE, der klistres på borgerens ryg.

Sensoren optager minut for minut, hvornår borgeren er oprejst, går eller ligger ned, og hvornår borgeren er i ro eller aktiv. Disse data sendes automatisk til en online portal. Det giver personalet på plejehjem ny indsigt i, om borgeren er urolig om natten, har mange toiletbesøg og får for lidt søvn. Ud fra disse objektive data kan der lægges eller ændres handlingsplan, så borgeren kan få en mere målrettet pleje.

Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Ny viden om trivslen hos borgere med demens

Demens påvirker borgernes trivsel i alvorlig grad. De foreløbige konklusioner peger dog på, at det er lykkedes at fastholde et uændret trivselsniveau for nogle borgere med demens, som ellers i kraft af deres sygdom ville have vist en nedadgående tendens.

Målinger på borgere med demens, som ikke har synlige udsving – de såkaldte stille borgere – har skabt ny viden om denne gruppe borgere og ført til forandringer. 36 borgere med demens har også fået nye eller forbedrede handleplaner med afsæt i døgnrytmemålingerne.

“Projektet har fået stor betydning. Vi har en stor gruppe borgere med demens på plejecentre, i hjemmeplejen og på rehabiliteringscentre, hvor vi har fået ny viden om deres trivsel. Personalet har fået et værktøj, der giver mulighed for at lave og ændre handleplaner på grundlag af objektive data og ikke personalets subjektive opfattelse af borgeren. Og vi kan mærke, at det har skabt mere ro og tryghed hos de pårørende,” siger Rikke Solberg, faglig koordinator på demensområdet i Kerteminde Kommune.

Projektet blev gennemført med støtte fra EU-projektet ”VISE – VelfærdsInnovation for Sundt Erhvervsfremme”, som modtog 7,9 millioner kroner af EU’s Regionalfond. VISE-projektet blev startet i slutningen af 2018 af Welfare Tech, som siden er blevet en del af den nationale sundhedsklynge Danish Life Science Cluster.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi