Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Danmark har mange førende globale techvirksomheder. Bliv klogere på historien om dansk teknologi og inden for hvilke områder Danmark er i verdensklasse.

Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Danmark er kendt for at være en førende nation, når det kommer til at bruge dansk teknologi – både blandt indbyggerne, i det offentlige og i private virksomheder.

Mange omstændigheder har resulteret i, at der skabes mange danske techiværksættere, selv om antallet af nye iværksættere endnu ikke er på samme niveau som før finanskrisen. Danmark er blandt andet det land i Europa, hvor der er de bedste betingelser for at starte en virksomhed.

Danmark skal være en digital frontløber

Tilbage i 2018 investerede regeringen 1 milliard kroner i en strategi for Danmarks digitale vækst, som skal sikre, at Danmark bliver en digital frontløber, og at der skabes de bedst mulige rammer for, at erhvervslivet kan udnytte de nyeste teknologier.

Som en del af strategien stiftede staten, Dansk Industri, Dansk Erhverv og Finans Danmark det offentlig-private partnerskab Digital Hub Denmark. Det skal styrke Danmarks position som en digital frontløber ved blandt andet at satse på kunstig intelligens, Big Data og Internet of Things gennem et tættere samarbejde mellem virksomheder, myndigheder, brancheorganisationer og universiteter.

I Danmark er der derfor særdeles gode betingelser for at drive virksomhed inden for teknologi. Bliv klogere på historien om danske teknologivirksomheder, inden for hvilke techområder dansk teknologi er førende og hvilke store danske teknologivirksomheder der findes i Danmark.

Historien om dansk teknologi

Dansk teknologi går mange årtier tilbage. Teknologi er et vidt begreb og dækker over alt fra landbrug, miljøteknologi og sundhedsteknologi til datalogi, elektronik og telekommunikation.

Danmark har været et landbrugsland i flere århundreder og overgik i 1960’erne til et industrisamfund. I dag vil man typisk betegne nutidens samfund i Danmark som et service- og videnssamfund. De drastiske samfundsændringer har haft stor betydning for de forskellige sektorer i dag.

Danske telegrafilinjer mellem Europa og Fjernøsten

Danmark var allerede langt fremme sidst i 1800-tallet, da Det Store Nordiske Telegraf-Selskab (i dag kendt som GN Store Nord) blev grundlagt i 1869. Virksomheden var en stormagt inden for telegrafi, idet stifteren C.F. Tietgen anlagde og drev vigtige telegrafilinjer mellem Europa og Fjernøsten.

Danske proptech-virksomheder opstod

Fra omkring 1930’erne og især i sidste halvdel af det 20. århundrede begyndte danske virksomheder og sektorer særligt at tage teknologiske løsninger til sig. I den førdigitale tid opstod en række danske proptech-virksomheder, som siden er blevet førende inden for deres respektive områder. Det drejer sig blandt andet Brunata (1917), Danfoss (1933), Grundfos (1945) og Kamstrup (1946).

Også inden for landbrugsteknologi var tidligt dansk teknologi førende, da Mejeribrugets Hulkortcentral tog edb-systemer i brug allerede i 1961, og tre år senere skiftede centralen navn til Landbrugets EDB-Centraler.

Store medicinalgiganter så dagens lys

Inden for sundhedsteknologi lægger Danmark også jord til flere store medicinalvirksomheder, særligt Novo Nordisk (1923), Coloplast (1957) og Lundbeck (1915).

Tilbage i 1980 gjorde Odense Staalskibsværft også allerede dengang brug af robotter til at svejse og male skibe. Det skulle vise sig at blive startskuddet til det, der i dag er en klynge af førende robotvirksomheder på Fyn.

Danske virksomheder har med andre ord anvendt teknologi i århundreder. Det er dog særligt med digitaliseringen, at anvendelsen af dansk teknologi har taget fart.

Områder, hvor danske techvirksomheder er førende

I de seneste årtier har den offentlige sektor og i særdeleshed private virksomheder været førende, når det kommer til udvikling og anvendelse af teknologi. Danmark står rigtigt stærkt inden for lydteknologi, software og digitalisering, robotter, vindteknologi og sundhedsteknologi.

Software

Danske virksomheder og danskere klarer sig utroligt godt, når det kommer til software og FinTech (finansiel teknologi). Det er alle danskere, der står bag de udbredte programmeringssprog C++, C#, PHP, Typescript, Ruby on Rails, Turbo-Pascal og Visual Prolog.

Danske virksomheder står også bag en lang række populære virksomhedsløsninger såsom Zendesk, Trustpilot, Unity, Endomondo, Just Eat, Vivino, Peakon, Momondo, Siteimprove, Tradeshift, Podio og LeapWork, som er blevet til store og ofte globale aktører.

Lydteknologi

Danske techvirksomheder såsom Bang & Olufsen, Brüel & Kjær, Libratone, DPA Microphones, Dynaudio, Oticon, Widex, ReSound og AM3D har i mange år været garant for højtalere, mikrofoner og andre lydprodukter såsom høreapparater i høj kvalitet. Særligt inden for sidstnævnte har danske virksomheder solide globale markedsandele.

Robotter

Robotteknologi er et område, hvor Danmark står stærkt – særligt i Odense, hvor Danmarks nationale klynge af robotvirksomheder ligger. Faktisk brander Danmark sig som det land, hvor det er bedst at teste robotteknologi såsom droner – både inden for produktion, sundhed og landbrug.

Det er særligt inden for samarbejdende robotter (cobotter), mobile robotter, fremstilling af mad og professionelle servicerobotter, at dansk robotteknologi er langt fremme.

Robotindustrien beskæftiger allerede 8.500 personer, og branchen ventes at være i enorm vækst i de kommende år.

Vindteknologi

Når det kommer til vindteknologi, har Danmark også førertrøjen. Cirka halvdelen af Danmarks energiforbrug dækkes af vindenergi – et tal der løbende vil stige. Førende virksomheder inden for området er blandt andet Vestas og Ørsted.

Sundhedsteknologi, medicin og biotech

Danmark er en af de førende nationer i Europa, når det kommer til MedTech eller sundhedsteknologi, særligt inden for medicinalfirmaer.

Kombinationen af en af verdens mest effektive offentlige sundhedssektorer, en lang række førende virksomheder og universiteter gør Danmark til et land, der er rigtigt langt fremme inden for MedTech.

Eksempler på førende danske virksomheder inden for sundhedsteknologi er ALK-Abelló, Ambu, Bavarian Nordic, Coloplast, GN Hearing, ReSound, Oticon, Novo Nordisk, Novozymes, LEO Pharma, Lundbeck, Widex, Elos Medtech og BK Medical.

De største danske techvirksomheder

Fælles for mange af de områder, hvor danske techvirksomheder er førende, er, at der som regel er én eller flere store spillere, som har særlig stor succes inden for deres respektive områder.

Herunder kan du lære mere om nogle af de største og mest succesrige danske teknologivirksomheder.

Største danske virksomheder inden for vindteknologi

Det danske vejr og være blæseligt og omskifteligt til tider. Om det har været medvirkende til Danmarks vindmølleeventyr, vides ikke. I hvert fald har Danmark førertrøjen på, når det kommer til udvikling og fremstilling af vindenergi.

Vestas

Vestas kan bryste sig af at være verdens største vindmølleproducent målt på antal vindmøller. Vestas blev grundlagt i 1945 og har i dag opstillet mere end 66.000 vindmøller i mere end 80 forskellige lande med en samlet kapacitet på mere end 140 gigawatt fordelt på 85 forskellige lande.

Ørsted

Danmarks største energiselskab Ørsted, tidligere kendt som DONG Energy, satser også stort på vindenergi. I 2021 færdiggjorde Ørsted verdens største havvindmøllepark, Hornsea 1. Ørsteds havvindmøllepark i Danmark og i udlandet gør firmaet til verdens største virksomhed inden for havvindmølleparker. Ørsted er desuden flere gange kåret som verdens mest bæredygtige (energi)selskab.

Største danske virksomheder inden for sundhedsteknologi

Sundhedsteknologi er et andet techområde, hvor danske virksomheder er nogle af de største og mest succesfulde inden for deres respektive områder.

Novo Nordisk

Inden for MedTech er det Novo Nordisk, der er den klart største danske virksomhed med en omsætning på hele 127 milliarder kroner og et overskud på hele 42,1 milliarder kroner i 2020. Den er dermed den virksomhed, som tjener flest penge i Danmark og hører også til blandt verdens største medicinalvirksomheder.

Det kommer næppe som de flestes overraskelse, at Novo Nordisks kerneforretning er behandling af sukkersyge – nærmere bestemt type 1- og type 2-diabetes. Novo Nordisk har tre øvrige behandlingsområder, som virksomheden beskæftiger sig indenfor: Det er svær overvægt, vækstforstyrrelser og hæmofili (blødersyge).

Novozymes

I 2000 blev Novo Nordisk-koncernen splittet op i to selskaber – henholdsvis Novo Nordisk, som fokuserer på især insulin, og Novozymes, som fokuserer på enzymer til industriel anvendelse, mikroorganismer og biofarmaceutiske ingredienser.

Coloplast

Coloplast er en anden enorm spiller på det danske marked inden for sundhedsteknologi. Tilbage i 1953 opfandt sygeplejersken Elise Sørensen colostomiposen. Hun indgik en licensaftale med det firma, der fire år senere blev stiftet som Coloplast.

Siden 1957 har virksomheden beskæftiget sig med områderne stomi, kontinens, urologi og hud- og sårpleje. Coloplast leverer i dag produkter til hospitaler, institutioner og forhandlere og er en af Danmarks førende virksomheder inden for sundhedsteknologi.

Lundbeck

Lundbeck er en af de andre helt store medicinalvirksomheder i Danmark. Siden 1950’erne har Lundbeck haft fokus på at udvikle lægemidler til behandling af psykiatriske sygdomme og hjernesygdomme såsom skizofreni, Parkinsons og Alzheimers sygdom. Virksomheden er blevet særligt kendt for sine antidepressive præparater, Cipramil og Cipralex.

Lundbeck beskæftiger cirka 5.600 ansatte globalt, omsatte i 2020 for 17,7 milliarder kroner og havde et overskud på 2 milliarder kroner.

Største danske virksomheder inden for software

Danmark har rigtigt mange store virksomheder, der udvikler og leverer software- og it-ydelser. Herunder er nogle af de største:

Atea

Atea A/S fra 1968 er et selskab under norske Atea ASA med 7.000 medarbejdere globalt, heraf 1.600 i Danmark. Atea leverer en lang række it-løsninger til både private og offentlige virksomheder og har gennem årene vundet flere store udbud i kommuner og regioner, men også for Rigspolitiet og flere styrelser.

KMD

Den anden store spiller på området er KMD (tidligere Kommunedata), der siden 1972 har udviklet it-systemer inden for sektorerne bank & finans, energi & forsyning, kommune, liv & pension, region, stat og uddannelse. KMD har været med til at udvikle en lang række it-systemer, som har været en del af Danmarks offentlige digitalisering.

Zendesk

To små danske softwarevirksomheder, som gennem årene har vokset sig rigtigt store, er henholdsvis Zendesk og Unity. Zendesk er en virksomhed fra 2007, der leverer en softwareløsning til at styre virksomheders kundeservice. I dag bruger mere end 170.000 virksomheder Zendesks løsninger.

Unity

Unity Technologies er en anden virksomhed, som blev startet i Danmark. Det var tre iværksættere, som tilbage i 2004 startede det, der dengang hed Edge Entertainment (OTEE). Siden har det vokset sig til en global virksomhed, der udvikler software til videospil – bedre kendt som spilmotoren Unity.

Spilmotoren anvendes til at drive omkring halvdelen af alle mobilspil og de fleste VR-spil. Alene i 2020 havde Unity-motoren svimlende 2 milliarder aktive brugere, som på den ene eller anden måde bruger spil, som er udviklet med Unitys software.

Største danske virksomheder inden for robotteknologi

Som tidligere nævnt er det særligt i og omkring Odense, at robotmiljøet er under massiv vækst i Danmark. Nogle af de virksomheder, som er førende og blandt de største i Danmark, er henholdsvis Universal Robots og Mobile Industrial Robots (MIR).

Universal Robots

Universal Robots er den største robotvirksomhed i Danmark og har solgt mere end 50.000 kollaborative robotter til brug i produktionsmiljøer over hele verden.

En kollaborativ eller samarbejdende robot er en robotarm med flere led, der kan bevæge sig frit i en vis radius. På robotarmene kan der monteres forskelligt tilbehør såsom gribeenheder. Universal Robots’ robotter kan bruges til dosering, svejsning, materialehåndtering og montering bare for at nævne nogle få ting.

Mobile Industrial Robots

Mobile Industrial Robots, eller bare MIR, er en anden stor dansk robotvirksomhed med base i Odense. Virksomheden laver en helt anden type robotter – nemlig små, lette og mobile rullende robotter. Deres robotter bruges af sundhedssektorer og forskellige industrier til at optimere og automatisere opgaver inden for logistik og produktion.

Største danske virksomheder inden for lyd

Lyd er et teknologisk område, som danske techvirksomheder har mestret i mange år – både inden for forbrugerprodukter og hjælpemidler til ældre.

Bang & Olufsen (B&O)

Det måske største danske navn inden for lydteknologi er danske Bang & Olufsen – eller blot B&O. Siden 1925, hvor Struer-virksomheden blev grundlagt, har den fremstillet højtalere, musiksystemer og tv i det dyrere prissegment med fokus på dansk design og god bygge- og lydkvalitet.

Bang & Olufsen har gennem årtierne designet mange klassikere med banebrydende lydteknologi. For eksempel skabte B&O designmøblet Hyperbo 5 RG Steel i 1934, radioapparatet Beolit 39 i 1939, fjernsynet Beovision Capri TV i 1959, pladespilleren Beogram 4000 i 1972, Beosound 3200 i 2003 og den trådløse højtaler Beoplay A9 i 2012. I dag er virksomheden verdenskendt som sin høje kvalitet, det danske design og den altid høje lydkvalitet.

Oticon

Oticon (grundlagt i 1904) er en del af den danske Demant-koncern og er verdens næststørste producent af høreapparater. Derudover leverer Orticon også lydløsninger og AV-udstyr til kirker, biografer og koncerter både for mennesker med normal hørelse og med høretab.

Orticons høreapparater udmærker sig ved at give brugeren en 360 graders lydoplevelse. Man kan også selv at bestemme, hvilke omgivende lyde man ønsker at høre.

Se også: Seneste nyt om dansk teknologi