PtX-udbud på 1,25 mia. skal kickstarte dansk produktion af grøn brint

I forbindelse med regeringens PtX-strategi udmøntes 1,25 milliarder kroner som et markedsbaseret udbud til at producere grøn brint til brændstoffer til fly, skibe og industri.

PtX-udbud på 1,25 mia. skal kickstarte dansk produktion af grøn brint

Det er regeringens ambition, at Danmark skal have elektrolysekapacitet i 2030 på 4-6 gigawatt (GW). Derfor skal den danske produktion af brint via Power-to-X (PtX) kickstartes, og det sker med åbningen af et nyt udbud med et budget på 1,25 milliarder kroner. Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Dansk industrieventyr bliver kickstartet med PtX-udbud

Virksomheder, som leverer brint, der er produceret med energi fra vedvarende energikilder, og som lever op til EU’s krav til dokumentation for grønne PtX-brændstoffer, er berettigede til støtte. Det sker i form af et tilskud, som ydes over 10 år om driftsstøtte og betales per produceret mængde grøn brint.

Hvad er Power-to-X?

  • PtX eller Power-to-X gør det muligt ved hjælp af strøm (power) fra vindmøller og solceller at producere brændstoffer og kemikalier (X), der kan erstatte fossile produkter i de sektorer, der er svære at elektrificere.
  • Teknologien tager udgangspunkt i, at elektricitet kan bruges til at spalte vand til ilt og brint gennem elektrolyse. Brinten kan bruges direkte i fx lastbiler og i industrien eller omdannes til andre brændstoffer, der kan bruges i fx fly og skibstransport.
  • PtX er et vigtigt skridt på vejen til at nå klimamålene og kan bidrage til et integreret og fleksibelt energisystem ved bl.a. at aflaste elnettet. Med Danmarks eksportpotentiale kan vi samtidig bidrage til andre landes grønne omstilling.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Med det nye PtX-udbud, som er åbnet i dag, kickstartes det, som forventes at blive lidt af et dansk industrieventyr. Grundet Danmarks geografiske placering og enorme mængder af vind til rådighed er der et enormt potentiale i at anvende vindenergi til at producere brint via PtX-anlæg.

“Foråret bliver grønnere, end vi er vant til. Vi investerer nu massivt i den teknologi, der omdanner grøn strøm til brint til industrien og til brændstoffer, som kan få fly på vingerne og hældes i tanken på et skib. Det er et stort skridt på vejen mod vores klimamål og målet om uafhængighed af russisk gas,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Projekt Partnere Status
Nakskov Havn European Energy Plan
Biogas CCU Sønderborg Nature Energy og Biogas Clean
Nature Energy Glansager Nature Energy
European Energy (v. Kassø) European Energy
Vordingborg Biofuel Vordingborg Havn, Topsoe, Rambøll, Biofuel Technology A/S, Kinetic Biofuel
Arcadia Vordingborg Arcadia eFuels ApS, DCC & Shell Aviation Denmark A/S)
Linde Aabenraa Havn Linde Gas A/S, Aabenraa Havn
Estech Vandcenter Syd A/S, PureteQ A/S, DTU og Dansk Gasteknisk Center A/S
Strandmøllen Ejby Strandmøllen I drift
European Energy Måde (Esbjerg) European Energy Plan / Udbygning
H2 Energy Europe Esbjerg H2 Energy Europe
HØST CIP Plan
Biogas Holsted Nature Energy, SDU, DTU og Biogas Clean I drift / Udbygning / Plan
Kragerup Gods PtX Siemens Gamesa Renewable Energy og Kragerup Gods Plan
HySynergy Everfuel, Crossbridge Energy, Aktive Energy Anlæg, Trefor Elnet, Energinet, TVIS og EWII Plan / Udbygning
European Energy Jammerland Bugt European Energy Plan
Green Fuels for Denmark Ørsted, Copenhagen Airports, A. P. Møller-Mærsk, DSV Panalpina, DFDS, SAS, Everfuel, NEL, Molslinjen, Topsoe, COWI, Københavns Kommune og Region Hovedstaden Plan
Dynelectro Kalundborg DynElectro og Rambøll Udbygning
PtX Cluster Zealand Dynelectro, Unibio, Bordphos, Algiecel, G2B, Ørsted, Evida, DTU, Gas Storage Denmark, Knowledge Hub Zealand, Energy Cluster Denmark og Erhvervshus Sjælland Plan
BrintØ CIP og COWI Plan
Megaton GreenGo Energy, New Power Partners, COWI og Arkitema Plan
Brande Hydrogen (v. Flø) Siemens Gamesa Renewable Energy, Everfuel og Green Hydrogen Systems I drift
PTX Holstebro Everfuel, Arla, Maabjerg Energy Center og Holstebro Kommune Plan
Green Hydrogen Hub corre.energy, Eurowind, Gas Storage Denmark og Everfuel
REDDAP Skovgaard Energy, Topsoe og Vestas Plan
GreenLab Skive og Green HyScale GreenLab, Everfuel, Eurowind Energy, Green Hydrogen Systems, Norlys Holding, Energinet, Danish Gas Technology Center, E.ON Danmark, DTU Energy og EA Energy Analyses Plan / Udbygning
Handest (Mariagerfjord Kommune) Eurowind
Hejring (Mariagerfjord Kommune) Eurowind
HFC-Marine (Ballard Test Lab) Ballard Power Systems Europe, Odense Maritime Technology, Hvide ande Shipyard, Aarhus Universitet, MARLOG og Strandmøllen I drift / Plan
HyBalance Air Liquide, Copenhagen Hydrogen Network, Hydrogenics, Centrica, Hydrogen Valley, LBST, Energinet, Akzo Nobel og Sintex I drift
Aalborg Havn / European Energy Aalborg Havn og European Energy
Power2Met Green Hydrogen Systems, Reintegrate, Aalborg University, Hydrogen Valley og E.ON I drift
Metanol-projekt ved Nordjyllandsværket (Aalborg) Aalborg Forsyning, Reno-Nord og CIP Plan
Hanstholms Havn European Energy
European Energy Brønderslev European Energy Plan
Grøn Brint Norwagian Hydrogen, GrønGas og H-Tec Systems Plan
European Energy Frederikshavn havn European Energy Plan
Kilde: Brintbranchen

Brintbranchen glæder sig over PtX-udbuddet

Også hos Brintbranchen, der er hovedorganisationen for mere end 30 medlemmer, der beskæftiger sig med brint og PtX i Danmark, er der glæde over det nye statslige udbud til 1,25 milliarder kroner:

”Lanceringen af PtX-udbuddet er et meget vigtigt første skridt på vejen mod at realisere Danmarks store potentiale for produktion af brint og grønne brændstoffer. Vi glæder os over, at midlerne i PtX-udbuddet nu kommer ud at arbejde i industrien, og i branchen ser vi frem til at omsætte potentialer til realiteter,” siger Tejs Laustsen Jensen, der er direktør i Brintbranchen.

Han påpeger dog også, at dette PtX-udbud ikke kan stå alene, og at det er vigtigt, at Danmark har nok vedvarende energi til rådighed til produktion. Det er ifølge Tejs Laustsen Jensen derfor positivt, at regeringen også tager tiltag for at etablere mere havvind til netop brintproduktion.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi