Kvantecomputere og supercomputere skal optimere TDC’s mobilnet

I samarbejde med startupvirksomheden Kvantify skal TDC NET optimere sit mobilnet ved brug af komplekse beregninger, der udføres af kvantecomputere og supercomputere.

Kvantecomputere og supercomputere skal optimere TDC’s mobilnet

For første gang skal avancerede kvantecomputere, sammen med supercomputere, tages i brug for at forbedre danskernes mobil- og internetdækning.

Det er TDC NET, som er gået sammen med den danse virksomhed Kvantify om at tage kvanteteknologi i brug. De skal foretage ekstremt komplekse beregninger, der kan forbedre dels placeringen af samtlige mobilmaster i landet og dels anvendelsen af hver enkelt mast for at give den bedst mulige netværksoplevelse. Det skriver Berlingske.

Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Kvantecomputer løser kompliceret regnestykke

TDC NET råder over 4.000 master og 20.500 kilometer fiber. Det betyder, at det er et meget komplekst matematisk regnestykke, der skal løses, når man ønsker at planlægge udbygningen og udviklingen af et mobilnet.

I forsøget på at finde den bedste måde at optimere mobilnettet på er der uanede af kombinationsmuligheder at vælge mellem. Det gør det svært, dyrt og tidskrævende at optimere netværket, da man risikerer at skulle prøve sig frem for at opnå optimeringer.

Problemet bliver ikke mindre komplekst af, at det er et tidskrævende arbejde at gennemføre optimeringerne. Der skal foretages udskiftning og ændring af hardware på alle 4.000 lokationer fordelt i hele landet. Når optimeringer er gennemført et sted, kan forudsætningerne for optimeringerne være ændret i mellemtiden.

”Den mast, man ændrer, bliver markant bedre, men det kan tage år at nå igennem hele nettet, og imens flytter verden sig. Der bygges en ny Carlsbergby, et nyt villakvarter, Novo bygger en ny fabrik med tusinder af ansatte – alt det skal man tage højde for. Pendlermønstre ændrer sig også. I dag udnyttes erfaringen hos utroligt rutinerede teknikere. Nu skal vi bygge en beregningsmodel, der tager alle data og finder det rigtige svar,” siger Hans Henrik Knudsen, der er ph.d. i kernefysik og medstifter af Kvantify, til Berlingske.

Ud over at skulle beregne, hvordan TDC NET udbygger særligt mobilnettet, skal kvantecomputere også lave prognoser for, hvordan udviklingen vil se ud 2-4 år ud i fremtiden.

Læs også: Udenlandske cloudtjenester kan bruges trods GDPR med ny TDC-løsning

TDC dækker i forvejen store dele af landet med indendørs 5G-dækning, men med beregningerne kan dækningen forbedres yderligere. Foto: TDC NET

Kvantecomputere og supercomputere i tæt samspil

Kvantecomputere er ikke en mirakelløsning. De er designet til at være god til meget specifikke opgaver – nærmere bestemt at regne ud fra kompliceret fysik.

Almindelige computere anvender bits (1- og 0-taller) til at foretage beregninger i transistorer. Kvantecomputere, derimod, anvender kvantebits (qubits), som kan være 1, 0 eller begge dele på én gang. Jo flere kvantebits en kvantecomputer kan arbejde med, jo kraftigere er den.

Kvantecomputeren kan dog ikke stå alene. I tilfældet med TDC NET og Kvantify vil kvantecomputernes særlige egenskaber kun blive brugt til omkring 20-30 procent af arbejdet, mens traditionelle supercomputere står for 70-80 procent af arbejdet. Kvantecomputerne skal derfor mere ses som en hjælpecomputer til supercomputerne.

Udvikler selv software og lejer computerkraften

TDC NET og Kvantify skal nu bruge de næste seks måneder på at udvikle den software, der skal håndtere de mange data. Derefter lejer man sig ind hos enten Microsoft eller Amazon. Techgiganterne stiller tusindvis af kraftige computere til rådighed til at foretage beregningerne.

Det er de særligt omfattende beregninger, som kvantecomputerne får til opgave at håndtere. Også når opgaverne skal håndteres af kvantecomputere, kan man på samme vis leje teknologien gennem IBM, Amazon eller Microsoft. Hans Henrik Knudsen estimerer, at IBM har 20-25 kvantecomputere, mens Amazon har 6-7 og Microsoft en håndfuld.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi