Dansk projekt skal opdage tidlige tegn på Alzheimers og Parkinsons

En lille enhed, der til forveksling ligner et sæt in ear-høretelefoner, skal testes for muligheden for at opdage tegn på Alzheimers og Parkinsons 10-15 år, før problemerne begynder at vise sig.

Dansk projekt skal opdage tidlige tegn på Alzheimers og Parkinsons

Et lille apparat, som patienter kan indsætte i ørekanalen præcis som ethvert andet sæt in ear-høretelefoner, kan vise sig at være nøglen til at opdage Alzheimers og Parkinsons 10-15 år før de første problemer begynder at opstå.

Dette er ambitionen i et nyt projekt, som Rigshospitalet, Aarhus Universitet og sundhedsteknologi-virksomheden T&W Engineering netop har modtaget 15 millioner kroner i støtte til fra Innovationsfonden.

Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Foto: Aarhus Universitet / Sebastian Krog Knudsen

Enhed skal opdage tidlige tegn på alvorlige hjernesygdomme

Centrum i projektet er en såkaldt øre-EEG (øre-elektroencefalografi), som ligner og er på størrelse med et trådløst in ear-headset. Her er tale om en skånsom teknologi, der kan måle hjernens elektriske aktivitet og kortlægge patienters søvnmønstre. Forskning viser nemlig, at man netop i et menneskes søvnmønster kan finde tidlige tegn på Alzheimers og Parkinsons.

Enheden specialudvikles af den danske producent af medicinsk udstyr T&W Engineering, som også står for at udvikle et diagnostisk system til at kommunikere resultaterne til klinikkerne. Derudover står Rigshospitalet for at udføre kliniske test og indsamle data, mens Aarhus Universitet står for at udvikle såkaldte biomarkør-algoritmer.

”Alzheimers og Parkinsons er eksempler på sygdomme, som kommer snigende over mange år. Man opdager dem som regel først, når man begynder at udvikle eksempelvis kognitive- og hukommelsesmæssige problemer, søvnforstyrrelser eller forstyrrelser på bevægeapparatet. Diagnosen kommer generelt så sent, at den eneste behandlingsmulighed er behandling af symptomerne,” siger professor Preben Kidmose, der leder Center for Øre-EEG på Aarhus Universitet, og tilføjer:

”Med projektet vil vi forsøge at identificere tegnene på de to sygdomme 10-15 år før, de første problemer begynder at opstå, og det vil i så fald åbne op for langt bedre behandlingsmuligheder end i dag.”

Læs også: Denne lille robot kan svømme i din blodbane og foretage celleanalyser

Måler hjerneaktivitet, ilt, temperatur og vejrtrækning

Den lille enhed sidder i patientens øre og måler hjernens elektriske aktivitet. Metoden måler de ekstremt små spændingsændringer på hudens overflade, som skyldes elektrisk aktivitet i hjernens neuroner. Det er en langt mere skånsom og mindre forstyrrende teknologi end traditionelle søvnmålinger.

I projektet ”Progression Assessment in Neurodegenerative Disorders of Ageing”, eller PANDA, som det hedder, udstyres enheden desuden med en iltmåler, et termometer og en mikrofon. Dermed kan der måles ilt i blodet, temperatur og lyttes efter vejrtræknings- og hjertelyde.

Det er forskernes håb, at den lille øre-EEG kan foretage målinger, som delvist kan erstatte den eksisterende og noget mere besværlige søvnundersøgelse, som i dag foretages.

Ideelt set kan patienter dermed måle egen søvn i hjemmet over nogle dage, uger eller sågar måneder om året. Målet er, at det gør det muligt at finde forandringer, der kan være tidlige tegn på alvorlige hjernesygdomme som Alzheimer og Parkinsons, og dermed udrede patienter lettere og tidligere end i dag.

PANDA-projektet løber i fire år og har et totalt budget på 26 millioner kroner.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi