Vestas udvikler ny metode til at genanvende udtjente vindmøllervinger

Snart er det slut med at deponere gamle vindmøllervinger. Ny teknologi gør det muligt for Vestas at genanvende gamle vindmøllervinger til produktionen af nye vindmøllevinger.

Vestas udvikler ny metode til at genanvende udtjente vindmøllervinger

I dag er det op til 85 procent af en vindmølle, der kan genanvendes. Men fordi de store store vindmøllevinger skal holde til lidt af hvert, har de vist sig at være særlig udfordrende at genanvende. Derfor har man hidtil nedgravet dem i store deponier.

Læs også: Nyt projekt skal sikre bedre genbrug af brugt elektronik og elektronikaffald 

Forvandler skrot til nye vindmøllevinger

Men det ser ud til snart at være slut. Vestas har nemlig udviklet en ny teknologi til at løse denne udfordring, som ifølge selskabet selv er lidt af et gennembrud. Teknologien består af en såkaldt adskillelsesvæske, som gør det muligt at adskille kompositmaterialerne, som vingerne er lavet af. Dermed slipper epoxyen, og materialerne i form af glasfiber, kulfiber og epoxy kan derfor pilles fra hinanden.

Derudover kan Vestas bruge den hemmelige opskrift på adskillelsesvæsken til at adskille epoxyen helt ned på molekylærniveau.

“Dermed åbner metoden op for, at vi kan lave et cirkulært materiale af epoxyen og bruge den til at bygge nye vindmøllevinger. Her er det vigtigt at sige, at en ny vindmøllevinge af de gamle materialer ikke er en dårligere vinge. Den svarer fuldstændig til dem, som vi producerer i dag. Og det er jo vigtigt, da den også skal kunne holde i 30 år,” siger Mie Elholm Birkbak, som er specialist i innovation and concepts i Vestas og er en del af den arbejdsgruppe, som har udviklet den nye metode.

Bakker op om forbud mod at deponere vindmøllevinger

Vestas er en af flere store vindmølleproducenter, der bakker op om et forbud mod deponi af vindmøllevinger i 2025. Udviklingen af den nye teknologi kommer derfor på det helt rette tidspunkt. Den stigende udbredelse af vindmøller som led i den grønne omstilling gør nemlig behovet for udvikling og forskning af nye typer resin, der letter adskillelsesprocessen og fremmer genanvendelse, større end nogensinde.

Vestas’ teknologi har også den fordel, at det er muligt at genanvende allerede deponerede vindmøllevinger. Affalds- og energiselskabet REFA, som har ansvaret for deponiet med vindmøllevinger ved Gerringe på Lolland, siger til TV2 Øst, at det endnu er for tidligt at sige, om de allerede nedgravede vinger graves op og genanvendes igen.

Brancheorganisationen Wind Europe estimerer, at 25.000 ton vindmølleaffald skal skrottes årligt fra 2025. Dertil kommer de vindmøllevinger, der allerede er sendt på deponi. Vestas håber derfor at kunne skabe en reel industri ud fra den nye opfindelse. Det skal ske i samarbejde med epoxyproducenten Olin og Stena Recycling, som skal være med til at industrialisere processen.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi