Konsolidering i den danske telebranche kan være på vej
Allison Kirkby, der er formand og administrerende direktør i Telia-koncernen, luftede ved fremlæggelsen af selskabets årsregnskab muligheden for, at der kan ske en konsolidering i den danske telebranche. Det er dog uklart, om det vil være med Telia som køber eller sælger. Skulle en konsolidering finde sted, peger pilen i retning af Telia som sælger frem for køber.
”Angående konsolidering er jeg en fundamental tilhænger af, at der absolut skal ske en konsolidering i Danmark. Der kommer til at være mange bevægelige dele i Danmark i de kommende år. Vi sidder på en fantastisk infrastruktur, både i TT-netværket, men også i et fibernetværk, og vi har en solid kundebase, som nu begynder at udvikle sig positivt igen, og vi er i høj grad ved at strømline driften for at blive mere digital og slankere. Og vi vil derfor udnytte de konsolideringsmuligheder, der måtte opstå i Danmark,” lød det fra Allison Kirkby, som tilføjede:
”Sverige, jeg har altid været lidt mere skeptisk med hensyn til muligheden for konsolidering i Sverige, fordi det er et meget anderledes marked end Danmark eller Storbritannien, fordi der ikke findes MVNO’er af samme størrelse som på nogle af disse andre markeder. Men jeg ville være positivt indstillet over for en eventuel konsolidering i Danmark.”
Læs også: Hvilke teleselskaber ejer hvem?
Teleselskab i tilbagegang i 2021
Udmeldingen kommer, efter Telia fremlagde resultat for den danske gren af selskabet, som i 4. kvartal oplevede fremgang på flere områder, men set over hele kalenderåret 2021 oplevede tilbagegang i serviceomsætning, driftsresultat og antal kunder med mobilabonnementer, bredbånd, tv og fastnet.
I september 2021 blev Telias direktør i Danmark, Thomas Kjærsgaard, pludselig fyret, hvorefter tjekkiske Petr Cermak midlertidigt overtog posten. Valget af netop ham satte gang i rygter om, at Telia kunne være på vej mod at sælge sin danske forretning, men det afviste han blankt – tværtimod var Petr Cermaks mål at skabe vækst og fremgang i Telia Danmark.
Telenor og Norlys er mulige konsolideringspartnere
Allison Kirkbys seneste udmelding strider altså imod Petr Cermaks. Det er dog uklart, hvordan en eventuel konsolidering i Danmark kan se ud. Tilbage i 2015 var Telia og Telenor utroligt tæt på at gennemføre en fusion, men manglende grønt lys fra EU’s konkurrencemyndigheder forhindrede handlen i at gå igennem. Da Telia og Telenor i dag driver det fælles mobilnet, TT Netværket, er et nærliggende scenarie en konsolidering, der involverer Telia og Telenor.
Norlys kunne også være en potentiel køber. Selskabet har tilbage i 2020 meldt ud, at det er interesseret i at blive en stor spiller på mobilmarkedet. Efter at SE og Eniig fusionerede til det fælles selskab Norlys, er det i dag Danmarks største energi- og telekoncern.
“Det ligger fast, at Norlys også skal være mobilselskab. Den ambition er fuldstændigt uforandret, men vi har ikke så travlt, at vi ikke har tid til at vente på den rigtige mulighed. Den vil komme,” oplyste Ulf Lund direktør, Stakeholder Relations i Norlys, til Berlingske i oktober 2021.
Læs også: Nyheder om telekommunikation