Ny rotorteknologi skal optimere vandværkernes filtrering

En ny rotorteknologi skal optimere sandfiltrering af grundvand i landets vandværker. Det kan ifølge Teknologisk Institut give en vandbesparelse på op mod 75 procent.

Ny rotorteknologi skal optimere vandværkernes filtrering

Når de danske vandværker omdanner grundvand til drikkevand, sker det gennem to trin: iltning og sandfiltrering. Iltningen udfælder opløst jern i grundvandet, som vaskes ud ved brug af filtre. Der går dog store mængder vand og el til spilde ved den nuværende filtreringsproces – og det vil Teknologisk Institut nu gøre noget ved.

Sammen med Vand og Teknik A/S, Hillerød Vand A/S og Verdo Vand A/S skal Teknologisk Institut udvikle en ny innovativ rotor, der skal give de danske vandværker en betydelig besparelse på vand- og elforbruget. Den nye rotorteknologi anslås at kunne spare et mellemstort vandværk for 500 kubikmeter vand og cirka 135 kWh elektricitet dagligt.

”Behovet for at skylle filtrene på et vandværk opstår, fordi sandfiltrene helt naturligt bliver tilstoppet af jernslam, når de gennemstrømmes af iltet grundvand. Derfor bliver sandfiltrene rutinemæssigt returskyllet, hvilket ikke kun koster i vand og el. Op mod 25 procent af de gavnlige mikroorganismer i sandfiltret bliver samtidig skyllet bort,” siger forretningsleder Sanin Musovic, Teknologisk Institut.

Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Sandfilter i to lag skal effektivisere skylning

Fordi de gavnlige mikroorganismer i eksisterende sandfiltre skylles bort ved returskylning, fungerer sandfiltrene mindre effektivt i timerne efter. Den nye rotorteknologi skal udnytte den omstændighed, at jernslam primært lægger sig i sandfiltrets øvre lag. Filtreret skal derfor designes, så man kan nøjes med at løfte det øvre lag, så kun det øverste lag af sandfilterets indhold skylles fri for jernslam. Dermed skal der kun lejlighedsvis foretages et fuldt returskyl, hvilket giver en markant vandbesparelse.

”Vi bruger op til fire procent af drikkevandet på at skylle filtrene. Det lyder måske ikke af meget, men det svarer til ca. 175.000 m3 vand om året for et større vandværk – eller omkring 1 750 familiers årlige vandforbrug. Set i det lys kan skyllevandet betragtes som spildt vand, der i stedet kunne være endt i forbrugernes vandhaner,” siger Peter Nordahn, chef for Vand og Digital Forsyning ved Verdo Vand, som deltager i projektet.

Vandbesparelse på op mod 75 procent

Med den nye rotorteknologi vil vandspildet kunne sænkes til én procent af den samlede drikkevandsproduktion. Det svarer til en reduktion på 75 procent.

Til at starte med skal den nye rotor designes og teste i mindre skala i laboratorierne på Teknologisk Institut. Derefter skal den testes i forskellige typer af sandfiltre i pilot- og semi-fuldskala hos henholdsvis Verdo Vand og Hillerød Vand.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi