Radiobølger fra Wi-Fi-router kan bruges til at se om du er hjemme
Radiobølger har mange anvendelser. De kan bruges til madlavning i mikroovne, transmission af radio, tv og militær kommunikation, internet og Wi-Fi. Og i de senere år er der også blevet forsket i radiobølgers evne til at registrere objekter.
Vi har før skrevet om næste generations Wi-Fi-standard, IEEE 802.11bf, som bliver i stand til at registrere bevægelser – en funktion, der kaldes WLAN Sensing.
Nu har forskere Carnegie Mellon University i den amerikanske delstat Pennsylvania gjort nye forskningsmæssige fremskridt i udforskningen af radiobølgers potentiale til at ”se” på samme måde, som vi normalt ellers bruger RGB-kamerasensorer til. Forskningen er blevet offentliggjort i tidsskriftet arXiv.
Læs også: Overblik over de danske teleselskaber – hvilke teleselskaber ejer hvem?
Træner algoritme til at identificere mennesker via radiobølger
For at kunne bruge radiobølger til at sanse personer i lokaler trænede forskerne en algoritme ved brug af teknologien DensePose. Det er en teknologi fra 2018, som er i stand til at analysere og identificere menneskekroppe på et billede.
Ved at sammenholde kortlægningerne fra RGB-billeder (venstre kolonne nedenfor) med kortlægningerne fra Wi-Fi-signalers fase (svingning) og amplitude (signalstyrke) (højre kolonne nedenfor) kunne forskerne udvikle en Wi-Fi-baseret udgave af DensePose. Træningen foregik i et dybt neuralt netværk.
Med teknologien er det derfor muligt at registrere personers kroppe i 3D samt deres bevægelser i et lokale kun ved brug af en Wi-Fi-router og helt uden kameraer, LiDAR eller lys. Ovenstående billeder fra den videnskabelige artikel viser, hvor præcis den Wi-Fi-baserede udgave af DensePose er i forhold til det normale DensePose, som bruger fotos til at registrere kroppe.
Ifølge forskerne har teknologien potentiale til at blive en nem og billig måde, hvorpå ældre menneskers velbefindende kan overvåges alene ud fra deres bevægelser. Teknologien kan også bruges til at identificere mistænkelig adfærd i hjemmet – hvad der dog helt præcist ligger i det, er uvist.
Læs også: Nyheder om telekommunikation