Gentagne udbrud af radiobølger i rummet er et stort mysterium

Korte udbrud af radiobølger med enorme mængder af energi er et stort mysterium for forskere. Nu har ny forskning påvist 25 nye kilder, hvor der opstår gentagne radioglimt.

Gentagne udbrud af radiobølger i rummet er et stort mysterium

Korte, kraftige udbrud af elektromagnetiske bølger er et nyt astrofysisk fænomen, der stadig undrer og fascinerer forskere. Nu har et hold forskere gjort en ny, vigtig opdagelse, men vi er stadig ikke blevet meget klogere på, hvad fænomenet skyldes.

Læs også: Fremtidens teknologi vil ændre vores liv – her er alle de nye teknologier under udvikling

Hvad er radioglimt eller fast radio burst (FRN)?

Fast radio burst (FRN) er navnet for de meget kraftige og mystiske glimt af radiobølger i rummet, som første gang blev opdaget af astrofysikeren Duncan Lorimer  i 2007. Radioglimtene er kendetegnet ved at udlede mere energi i løbet af et millisekund, end solen gør i løbet af tre dage.

Store mængder af energi frigives – som regel omkring frekvensområdet 1.400 MHz, men også radioglimt i frekvensområdet 400-800 MHz er registreret. Langt de fleste radioglimt kommer fra nye kilder, men en lille procentdel af dem har vist sig at gentage sig i komplekse mønstre, skriver Universe Today.

Forskere opdager 25 nye gentagne radioglimt

Det førende observatorium Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) har til dato registreret 1.000 radioglimt. Forskere fra observatoriet har i en ny og endnu ikke fagfællebedømt videnskabelig artikel offentliggjort, at der er fundet bevis for 25 nye kilder, som udsender gentagne radioglimt.

Hidtil har der kun været registreret 29 kilder, som udsendte gentagne radiogrimt. Af disse har forskere kun kunnet påvise regelmæssige gentagelser ved én kilde, FRB 180916 – nærmere bestemt med 16,35 dages mellemrum.

De nye opdagelser er gjort ved brug af en algoritme kaldet Ziggy Pleunis, hvor forskerne undersøgte tidligere data fra CHIME, der blev registreret i perioden 2019 til 2021.

“Når vi omhyggeligt tæller alle vores radioglimt og de kilder, der gentager sig, kan vi se, at kun omkring 2,6 procent af alle radioglimtene gentager sig. For mange af de nye kilder har vi kun opdaget nogle få udbrud, hvilket gør kilderne ret inaktive. Næsten lige så inaktive som de kilder, som vi kun har set én gang,” oplyser forskerne i artiklen.

Læs også: Solpaneler i rummet kan i fremtiden forsyne dit hjem med strøm

Fortsat et kæmpe mysterium

Fast radio bursts er fortsat et relativt nyt fænomen, som stadig er lidt af et mysterium. Det er endnu uvist, hvad der forårsager den enorme frigivelse af elektromagnetisk stråling.

Den mest udbredte teori er, at radioglimtene opstår i neutronstjerner og i et område med meget kraftigt magnetfelt. Der er dog endnu ingen forklaring på, hvorfor de store udbrud af radiobølger opstår.

Forskere mener, at disse udbrud af radiobølger rammer jorden op mod 10.000 gange om dagen over hele himlen – dog kun med en styrke, der er 1.000 gange lavere end den elektromagnetiske stråling fra en mobiltelefon.

Læs også: Nyheder om fremtidens teknologi