5G kan hjælpe med at integrere droner i luften
Ubemandede droner har stort potentiale i samfundet – det kan være lige fra flyvende taxaer og sundhedsdroner til overvågning af infrastruktur, redningsaktioner og transport af reservedele til havvindmølleparker.
Der er dog ét problem: Lovgivningen spænder ben for at udfolde dette potentiale, fordi dronerne endnu ikke er integreret i luftrummet og ikke har lov til at flyve sammen med den bemandede luftfart og uden for droneoperatørernes synsfelt.
Se også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder
5G faciliterer trafikstyringen af droner
Der er dog en løsning på vej på det problem, og netop den arbejder forskere fra Syddansk Universitet sammen med DTU, Ericsson, TDC, HHLA Sky og en række andre partnere på i forskningsprojektet GENIUS.
I forskningsprojektet har partnerne udviklet et nyt system, hvor 5G spiller en central rolle i integrationen af droner i luftrummet.
Partnerne har udviklet nye droner med 5G og integreret dem med et trafikstyringssystem, som via 5G kan oprette forbindelse til og lokalisere droner, skabe korridorer i luftrummet, hvor dronerne sikkert kan flyve, og afbryde en eventuel droneoperation og lukke luftrummet midlertidigt, hvis politiet pludselig har brug for at operere i området.
”Det, der har været fantastisk ved projektet her, er, at det ikke bare har været en teoretisk øvelse. Vi har faktisk testet systemerne, foretaget flyvningerne og integrereret løsningerne fra de forskellige partnere – både på et teknologisk og et operationelt niveau, siger Sebastian Törsleff fra HHLA Sky, som har leveret trafikstyringssystemet til projektet.
Ericsson har udviklet en helt ny metode til at monitorere dronerne i realtid på et live-netværk fra TDC NET. Netværket er i stand til at lokalisere dronerne helt ned på centimeterniveau. Der kan derfor lavet et såkaldt SIM density map, som viser et dynamisk overblik i realtid over, hvor mange telefoner og derved mennesker, der befinder sig i et givent område. Det kan bruges til at lave risikovurderinger for flyvninger og styre dronerne uden om områder med mange mennesker.
Se også: Autonome droner skal gøre vindmøller mere energieffektive
Trafikstyringssystem skal testes i virkeligheden
Hidtil er det nye system blevet testet i dronecenteret i HCA Lufthavn i Odense. Næste skridt er at integrere dronerne med den bemandede luftfart i det nedre luftrum.
Der er også en ny national dronestrategi på vej, som kommer til efteråret. Strategien ventes at danne grundlag for det fremtidige lovgivningsarbejde på området.
Se også: Nyheder om dansk teknologi