Danmark skal værende førende inden for Power-to-X
Behovet for energi verden over stiger, og der er derfor brug for mere effektive metoder til at opbevare og konvertere energien både mere fleksibelt og effektivt. Det kræver nye teknologier, som kan gøre eksempelvis sol- og vindenergi til endnu bedre energikilder. Her kommer power-to-X (P2X) og Teknologisk Institut ind i billedet.
Power-to-X er et begreb, der dækker over anvendelsen af overskydende elektricitet fra vedvarende energikilder såsom sol- og vindkraft, som lider under at have en varierende elektricitetsproduktion.
Teknologisk Institut står i spidsen for et nyt samarbejde med tre andre godkendte teknologiske institutter, Force Technology, DBI og Alexandra Instituttet. De har lavet en ny såkaldt resultatkontrakt omkring energilagring og konvertering, som skal være med til at styrke dansk erhvervslivs konkurrencedygtighed inden for energi og energieffektivitet.
Til formålet vil de teknologiske institutter teste og demonstrere nye effektive komponenter inden for fire aktivitetsområder: Power-to-X, el til transport, el til varme og elektrisk og termisk lagring.
Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder
Danmark i skal være førende inden for P2X
Inden for energi er Danmark ifølge Teknologisk Institut allerede førende inden for bæredygtige elektro-brændstoffer (e-fuels) og grønne kemikalier baseret på el fra solceller og vindmøller. Og den position skal der bygges videre på for at blive verdensledende inden for P2X-komponenter, lyder det fra Teknologisk Institut.
Det er derfor de fire institutters vision, at Danmark skal blive en førende nation, når det kommer til mere effektiv og fleksibel lagring og konvertering af energi.
“Lige nu investerer EU og resten af verden stort i nye lagrings- og konverteringsteknologier. Det resulterer i øget konkurrence på området. Vi skal derfor bevare og udbygge Danmarks internationale førerposition som leverandør og producent af komponenter. Både for fortsat at fastholde konkurrenceevnen og for at imødekomme regeringens målsætning om 70 procent CO₂-reduktion allerede i 2030”, fortæller Christian Kallesøe.
Opruster energisektoren via samarbejde med erhvervslivet
En af måderne de fire teknologiske institutter vil realisere visionen på er ved at arbejde tæt med erhvervslivet. Teknologisk Institut vil dele sine test- og laboratoriefaciliteter, som instituttet råder over, og udvikle ydelser til test og demonstration af komponenter inden for Power-to-X.
“Virksomhederne får et markedsforspring, fordi de får adgang til vores avancerede laboratoriefaciliteter inden for test og udvikling af blandt andet højtemperaturvarmepumper, termisk lagring, katalytiske processer, komponenter, batterier og elbilladere. Gennem et tæt samarbejde mellem virksomhederne og instituttet kan vi accelerere udviklingen inden for Power-to-X”, siger Christian Kallesøe, der er centerchef på Teknologisk Institut.
Teknologisk Institut håber på at kunne opruste det danske energisystem ved at accelerere omstillingen af energisystemet og hurtigt etablere en række udviklings- og demonstrationsanlæg samt nye testfaciliteter inden for områderne Power-to-X, el til transport, el til varme (P2H) og elektrisk og termisk lagring.
“På de nye faciliteter har vi fokus på at fremstille e-fuels til transport, kemikalier til plast og medicinalindustrien, elektrificere industri- og fjernvarmesektoren og bygge testfaciliteter til termisk og elektrisk lagring. På den måde kan vi nå i mål med at udnytte den bæredygtige sol- og vindenergi i fremtidens grønne energisystem optimalt”, siger Christian Kallesøe.
Power-to-X bidrager til at nå klimamål
Power-to-X-teknologier er essentielle for at kunne nå de nationale såvel som internationale klimamål. Der er nemlig brug for mere effektiv udnyttelse af blandt andet sol og vind. I Danmark er der blandt andet vedtaget et mål om at reducere CO₂-udledningen med 70 procent inden 2030 i forhold til niveauet i 1990.
Der vil være mange gevinster ved at omstille energisektoren, så sol og vind udnyttes bedre. Ifølge Teknologisk Institut kan man blandt andet forvente øget beskæftigelse, eksport og konkurrenceevne inden for energi-, kemikalie- og plastindustrien.
En af de helt store fordele ved P2X er, at den overskydende energi kan bruges til langt mere CO₂-venlig produktion af kemikalier og plastmaterialer, for eksempel gennem power-to-ammonia og power-to-chemicals.
“Aktiviteterne inden for energilagring og konvertering kan resultere i en potentiel reduktion på 7,7 mio. ton CO₂. Det svarer til 30 procent af den nødvendige reduktion på 26 millioner ton for at opnå målsætningen om 70 procent CO₂-reduktion i 2030”, lyder det fra Christian Kallesøe.
Se også: Nyheder om dansk teknologi