Danmarks første sundhedsdrone transporterer blodprøver i 80 meters højde

2,8 meter store sundhedsdroner begynder i dag at transportere medicin og udstyr mellem sygehuse, laboratorier, lægehuse, plejehjem og hjemmeplejen i 80 meter højde.

Danmarks første sundhedsdrone transporterer blodprøver i 80 meters højde

Sundhedsdroner skal integreres i det danske sundhedsvæsen. Det er visionen i et nyt treårigt projekt kaldet HealthDrone, som OUH, Falck, Holo, Unifly, Scandinavian Avionics og SDU står bag. Projektet er støttet med 14 millioner kroner fra Innovationsfonden og er i dag, 30. maj, klar til at sætte den første drone i drift efter flere års planlægning og test.

Dronen skal flyve en rute på 50 kilometer fra OUH Svendborg Sygehus til Ærø i 80 meters højde, hvor den skal bringe blodprøver fra det lille øsamfund til laboratoriet. På sigt skal dronen også transportere medicin og udstyr mellem sygehuse, laboratorier, lægehuse, plejehjem og hjemmeplejen. En af projektets partnere, Falck, arbejder også i et separat projekt med at få droner i luften, som inden 2025 skal fragte paramediciner til akutte ulykkesområder.

Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Fakta om dronen:

  • Drone: RIGITECH Eiger
  • Vingespænd: 2,8 meter
  • Energi: Batterier
  • Maksimum nyttelast: 2,5 kg
  • Maksimum rækkevidde: 100 km
  • Hastighed: 100 km/t
  • Flyvehøjde: 80 meter
  • Dronen er udstyret med en faldskærm, så den i tilfælde af at vi mister kommunikationen/styring, kan
    afbryde operationen og udløse faldskærmen for så efterfølgende at samle dronen op.

Sundhedsdroner sikrer hurtigere og mere effektiv behandling

Brugen af droner er ifølge Kjeld Jensen, der er projektleder fra Syddansk Universitet (SDU), starten på en ny æra. De vil nemlig kunne sikre en langt hurtigere og dermed mere effektiv behandling af patienter.

Her ses dronens rute mellem Ærø og Svendborg. Foto: sundhedsdroner.dk

”Det er exceptionelt i europæisk sammenhæng, at vi flyver med dronerne uden at lukke luftrummet ned. Sammen med Naviair, Unifly og Trafikstyrelsen har vi på SDU udviklet en metode til at tracke helikoptere og fly, så vi kan manøvrere uden om dem. Flyveledelsen hos Naviair kan på deres skærme se, når en droneflyvning er i gang og vil agere, hvis f.eks. en redningshelikopter har brug for luftrummet. Vi har banet vejen for, at det kan lade sig gøre,” siger Kjeld Jensen.

Bjarne Dahler-Eriksen, der er lægelig direktør på OUH, fortæller, at dronerne har potentiale til at sikre hurtigere og bedre behandling. Mellem Ærø og Svendborg samt mellem Svendborg og Odense begrænses sundhedsdronerne for eksempel ikke af faste ruter, afgange og langsomme færgeafgange.

”Det er et stort fokusområde for os at skåne patienter – især særligt sårbare – for at bruge tid på transport og ventetid, så de i stedet kan få taget prøver hjemme eller i nærheden af hjemmet. I dag er vi afhængige af de faste tider til biltransport og færge, men sundhedsdronerne gør det muligt at få prøver til analyse på meget kortere tid, så vi i fremtiden kan sikre korrekt behandling hurtigere til fordel både for sundhedsvæsenet, men selvfølgelig først og fremmest for patienterne,” siger han.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi