Dansk robotteknologi skal opsamle jord- og klippeprøver fra Mars
Lige nu kører NASA-køretøjet Perseverance rundt og indsamler jordbund- og klippeprøver på Mars som en del af den NASA-ledede Mars Sample Return-mission, som gennemføres i samarbejde med Den Europæiske Rumorganisation (ESA). Missionen skal besvare spørgsmålet, om der engang har været liv på den røde planet.
Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder
Dansk robotindustri bliver en del af rumudforskningen
ESA har netop udvalgt de europæiske organisationer, som skal levere afgørende robotteknologi til den del af missionen, hvor prøverne skal flyttes ombord på den raket, der skal flyve prøverne retur til jordkloden inden 2033 for at blive analyseret.
Robotten hedder Sample Transfer Arm (STA) og er i stand til at se, føle og træffe autonome beslutninger. Netop udviklingen af denne er Teknologisk Instituts vision- og robotspecialister i Odense en del af.
Det er første gang, at den danske robotindustri bliver en del af rumudforskningen, oplyser Teknologisk Institut.
”Vi er stolte over at kunne tage næste skridt i eventyret for dansk robotteknologi. Det er en blåstempling af Danmarks kompetencer inden for robotteknologi at blive udvalgt som partner i et felt af virksomheder, der tilhører verdenseliten inden for udvikling af robotter til de allermest krævende forhold,” siger Troels Oliver Vilms Pedersen, programchef ved Teknologisk Institut.
Dansk bidrag til programmering af kamerasystem
Teknologisk Institut og danske virksomheder skal hjælpe med at programmere kamerasystemet til robotarmen. Robotarmen skal ud på, hvad der minder om en interplanetarisk skattejagt og hente de prøver, som Perserverance-roveren har indsamlet på Mars siden 2020.
Robotarmen samler prøverne op og laster dem ombord på et returfartøj, som flyves 57 millioner kilometer tilbage til jorden. Robottens opgave er en såkaldt pick and place-operation, som ikke er nyt. Men forholdene på Mars er nye og ukendte for den danske robotindustri. Derfor er det afgørende, at kamerasystemet leverer nøjagtige input til robotten, så den kan gribe prøverne som planlagt.
Det europæiske teknologikonsortium, som Danmark nu bliver en del af, ledes af rumfartsvirksomheden Leonardo fra Italien. Der deltager også virksomheder fra Spanien, Frankrig, Rumænien, Grækenland, Schweiz og Tjekkiet.
Læs også: Nyheder om dansk teknologi