Dansk startup kan skabe rent drikkevand i udsatte områder
Den danske virksomhed Alpha-E med base i Fredericia har udviklet et 24 meter langt solenergianlæg, der indgår i et destillationsanlæg, som selskabet har udviklet sammen med Alfa Laval-koncernen. Sammen har de to virksomheder skabt en løsning, der kan forsyne udsatte områder med vand. Det kan være områder, hvor grundvandet er saltholdigt eller forurenet, så det vanskeligt og/eller dyrt at levere rent drikkevand.
“Vores anlæg gør det muligt at skaffe rent drikkevand til befolkningen i fjernt beliggende områder, hvor det i øjeblikket er dyrt, besværligt og nogle steder umuligt, især fordi de nuværende anlæg er afhængige af strøm og skal vedligeholdes jævnligt,” siger Kim Nichum, grundlægger af Alpha-E.
Anlægget kører altså udelukkende på solskin og er nemt at opstille og transportere. Det kan sendes i trækasser, der kan være bag på en lastbil, og det kan samles på stedet. Ifølge Kim Nichum kræver anlægget så lidt knowhow, at 85 procent af konstruktionen kan produceres af en lokal smedevirksomhed.
Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder
EU-projekt matchede to virksomheders løsninger sammen
Oprindeligt havde hverken danske Alpha-E eller svenske Alfa Laval et produkt, der kunne skabe rent drikkevand i verden uden energiforsyning. Alpha-Es anlæg bestod oprindeligt af spejle til termisk energi til blandt andet fødevarebranchen under sydlige himmelstrøg, mens Alfa Laval producerede anlæg til vandrensning til store skibe.
Via EU-projektet ”Smart Energy2Market” er samarbejdet mellem de to virksomheder skabt, og det var Dorthe Bramsen Clausen, projektleder i Smart Energy2Market, der så en mulighed for at kombinere Alpha-E og Alfa Lavals teknologier til den nuværende løsning. Det har krævet nogle måneders samarbejde, hvor Alpha-E har skullet justere hele sit anlæg til Alfa Lavals vandrensning.
Stor international interesse
Løsningen skal testes i Danmark fra april. Dermed er der potentiale til, at den dansk-svenske teknologi kan give mange mennesker adgang til rent drikkevand. I dag er der på verdensplan 785 millioner mennesker, som ikke har adgang til rent drikkevand.
Der er allerede stor international interesse fra potentielle kunder. Arabian Industries ønsker et vandrensningsanlæg til deres borerigge, hvor 5 000 medarbejdere skal have adgang til rent drikkevand. Oman ønsker også at bruge anlægget til at sikre rent drikkevand til oliearbejdere, ligesom ferieresorts på Maldiverne samt mejerier og bryggerier i Canada og USA også har efterspurgt løsningen.
Læs også: Nyheder om dansk teknologi