Danske SMV’er for dårlige til at patentere ideer og produkter
Danmark bryster sig ofte af at have et forskningsmiljø i absolut verdenselite med høje faglige standarder på universiteterne. Vi investerer også mere i forskning og udvikling end mange andre lande på globalt plan. Faktisk er Danmarks innovationsperformance væsentlig over det forventede, målt i forhold til vores BNP per capita.
Danmark blandt de mest innovative i verden
Alligevel rykker Danmark nu tre pladser ned på listen over innovative lande i FN-organisationen WIPO’s nye Global Innovation Index 2021 rapport sammenlignet med sidste år. Det bekymrer Flemming Kønig Mejl, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.
Sammenlignet med vores nabolande, ligger både Finland og Sverige højere med henholdsvis en samlet 7. og 2. plads, mens Schweiz topper ranglisten. Det skyldes blandt andet, at de små og mellemstore danske virksomheder ikke er gode nok til at patentere ideer og produkter.
”I Danmark lever vi i høj grad af viden og innovation, og vi er blandt de mest innovative i verden, så det gælder om at udnytte det potentiale, der er i at få så meget som muligt ud af de investeringer i innovation, der bliver foretaget”. Det forklarer Flemming Kønig Mejl.
Se også: De største danske tech-virksomheder
Danske SMV’er søger om for få patenter
Desværre ligger de små og mellemstore virksomheder i Danmark efter de lande, vi normalt sammenligner os med, når det kommer til andelen af virksomheder, der søger om patenter, designrettigheder og varemærkebeskyttelse.
”Rettigheder kan være afgørende for at kunne tiltrække investorer og for at få opfindelser eksporteret til internationale markeder. Derfor har Erhvervsministeriet for nylig lanceret en handlingsplan, der bl.a. skal styrke virksomhedernes mulighed for at beskytte deres ideer og produkter mod kopiering. Helt konkret lanceres en patentvoucher, som gør det muligt for SMV’er at få økonomisk støtte til at få registeret deres patenter. Det håber vi kan være med til at udnytte det vækstpotentiale, der er blandt danske virksomheder,” slutter Flemming Kønig Mejl.
Immaterielle rettigheder sikrer vækst og arbejdspladser
Flere internationale undersøgelser viser, at der en tydelig sammenhæng mellem øget vækst, eksport og arbejdspladser, hvis man som virksomhed beskytter sine gode idéer med immaterielle rettigheder.
Danmark ligger nummer fem på verdensranglisten målt på investering i forskning og udvikling. Vi ligger på en 11. plads, når det handler om at skabe værdi af disse investeringer.
Se også: Nyheder om danske virksomheder