Danske virksomheder for dårlige til at patentere grøn teknologi

Mellemstore danske virksomheder er for dårlige til at patentere grøn teknologi, mens små og store virksomheder er langt bedre til det.

Danske virksomheder for dårlige til at patentere grøn teknologi

De store vindmølleproducenter i Danmark er førende, når det handler om at udvikle nye CO2-reducerende teknologier – og Vestas driver udviklingen. Ny rapport fra Patent- og Varemærkestyrelsen viser dog samtidig, at særligt mellemstore danske virksomheder har et uudnyttet potentiale inden for grøn teknologiudvikling.

Rapporten afdækker, hvilke danske virksomheder der i perioden 2011 til 2020 har søgt patent på CO2-reducerende løsninger.

Danmark og Kina går fremad

Ifølge rapporten er Danmark, sammen med Kina, et af de få lande, hvor antallet af grønne patenter med CO2-reducerende effekt er steget siden 2018. I samme periode er antallet af ansøgninger i lande som for eksempel USA, Tyskland og Sverige faldet.

Målt i forhold til antallet af indbyggere og antallet af patentansøgninger har Danmark mere end dobbelt så stor aktivitet inden for grønne patenter som de øvrige nævnte lande.

Vindmølleindustrien dominerer

Rapporten viser samtidig, at Danmark skal takke vindmølleindustrien for at sikre de mange grønne patenter. De tre vindmøllegiganter Vestas, Siemens Gamesa og LM Wind Power står således for over halvdelen af samtlige patenter på CO2-reducerende teknologi, som virksomheder i Danmark har ansøgt om ved Den Europæiske Patentorganisation (EPO) fra 2011 til 2020.

Rapporten viser videre, at ansøgninger inden for CO2-reducerende teknologier i Danmark domineres af velkendte virksomheder. 10 af de mest aktive virksomheder står for næsten tre ud af fire grønne patenter. Ud over vindmølletrioen udgøres top-10-listen af virksomheder som Novozymes, Haldor Topsøe, Danfoss, Grundfos, Dupont og Rockwool. Også Danmarks Teknologiske Universitet er en aktiv patentsøger.

Innovativt økosystem af små virksomheder

SMV’er udgør størstedelen (83 procent) af de virksomheder, der har ansøgt om mindst et patent. Mikrovirksomheder udgør over halvdelen af virksomhederne med patentansøgninger (51 procent), mens små virksomheder udgør 21 procent og mellemstore virksomheder 12 procent.

Dette indikerer, at der er et innovativt økosystem af små virksomheder, der bidrager til den grønne omstilling.

 

patentsøning danske virksomheder
Danske virksomheder med grønne patentansøgninger fordelt efter størrelse (akkumulerede patentansøgninger fra 2011-2020).

Se også: Danske virksomheder er førende inden for vindteknologi

Mellemstore virksomheder sover i timen

Til gengæld kniber det med patentsøgninger fra mellemstore danske virksomheder med mellem 50 og 250 ansatte, fortæller Rune Bjørn Lorentzen, chef for politik og analyse i Patent- og Varemærkestyrelsen.

De mellemstore virksomheder har i en periode på 10 år mellem 2011 og 2020 blot indleveret 2,9 patentansøgninger per virksomhed i gennemsnit, mens små virksomheder – SMV’er – på mellem 10 og 50 ansatte har indleveret 3,5 patentansøgninger i samme periode.

Det overrasker Rune Lorentzen, at det især er de små virksomheder, der er aktive på patentfronten.

Han forklarer, at de mellemstore virksomheder i mindre omfang søger patenter på grøn teknologi, og det kunne pege på et uforløst potentiale, hvor gevinsten af de mellemstore virksomheders gode ideer risikerer at gå tabt, hvis andre opnår rettigheder først.

De mellemstore danske virksomheder risikerer ganske enkelt at miste omsætning, hvis de ikke aktivt anvender patentering til at beskytte og kommercialisere deres teknologi og nye innovative løsninger, slår rapporten fast.

Se også: Nyheder om danske virksomheder