Droner kan reducere udgifter til højspændingskabler med 90 procent
Droner kan sikre overblik på højspændingsnettet og erstatte tidskrævende manuel inspektion og helikoptere, der koster millioner af kroner i inspektioner årligt. Det viser resultater fra projektetet Drones4Energy på SDU.
Droner kan i fremtiden inspicere de 7 000 kilometer højspændingskabler, der er i Danmark og indrapportere eventuelle fejl ved brug af kunstig intelligens. Samtidig kan de lade op direkte på kablerne undervejs. Det vil nedbringe arbejdstiden og samtidig reducere omkostningerne voldsomt, mens det øger forsyningssikkerheden, når man får et konstant overblik over nettet.
Sådan lyder nogle af konklusionerne fra projektet Drones4Energy, hvor et hold af forskere på SDU har i samarbejde med nationale og internationale samarbejdspartnere igennem tre år har udviklet en droneplatform til inspektion af højspændingsnettet.
Kan spare millioner af kroner årligt
Projektleder Emad Samuel Malki Ebeid, lektor ved SDU Dronecenter på Mærsk McKinney-Møller Instituttet, forklarer, at de har udviklet en droneplatform og en algoritme, som sikrer, at selvflyvende droner i flok kan komme helt tæt på kablerne og inspicere dem.
Kablerne får en afgørende rolle i forhold til at sikre fuld udnyttelse af netkapaciteten til at overføre energi, lyder det fra Ebeid.
“Konstant overvågning af højspændingsnettet vil derfor bidrage direkte til de grønne omstillingsmål,” siger han.
Projektet konkluderer, at man kan reducere udgifterne med op mod 90 procent og årligt spare millioner af kroner på den samlede inspektion med droneovervågning. Lars Rasmussen, der senioringeniør hos Energinet, forklarer, at det på særlige steder kan koste op mod 100 000 kroner at inspicere blot én kilometer kabel ved brug af helikopter.
I dag benyttes helikoptere, menneskestyrede droner på længere afstand og medarbejdere, som inspicerer ledningsnettet med kikkert. I nogle tilfælde i udlandet anvendes mandskab sågar direkte på kablerne til at inspicere elkabler. Ved at gøre brug af droner kan man minimere risikoen for ansatte og udgifterne til blandt andet meget dyre helikoptere, samtidig med at tidsforbruget og energiforbruget kan skæres voldsomt ned.
Dronerne opererer i sværme af fire, så de kan nå hele vejen rundt om kablerne, og ved hjælp af kunstig intelligens skal de “kun” gå efter fejl og mangler på nettet.
Se også: Hvor er danske tech-virksomheder førende?
Stort internationalt potentiale
Projektet vurderer, at der på længere sigt er et stort potentiale uden for Danmarks grænser. Alene i EU er der 200 000 kilometer luftkabler, mens der er over 250 000 kilometer luftkabler i USA. Derfor er partnerne i projektet i gang med at se på mulige forretningsmuligheder for teknologien.
Dronerne vil blandt andet også konstant kunne advare mod væltede træer eller træer, der vokser ind i højspændingsnettet. Særligt i USA påpeges det som et stort problem, da nedbrud koster USA 70 milliarder dollars årligt og også ofte resulterer i dødsfald.
Projektet er finansieret med 14 millioner kroner fra Innovationsfonden og løber i alt op i 19 millioner kroner.
Se også: Nyheder om dansk teknologi