Nyt projekt skal styrke 100 danske produktionsvirksomheders IoT-sikkerhed

Når danske virksomheder digitialiserer deres produkter og produktion med IoT-løsninger, åbner de også døren for hackere med onde hensigter. Det skal nyt projekt gøre noget ved.

Nyt projekt skal styrke 100 danske produktionsvirksomheders IoT-sikkerhed

IoT-løsninger anvendes i stigende grad i danske virksomheder. At digitalisere processer kan øge effektiviteten og styrke virksomhedernes konkurrenceevne og vækst. Men det gør samtidig også virksomhederne mere sårbare over for cyberangreb.

Netop den trussel skal et nyt projekt gøre dansk erhvervsliv bedre til at håndtere.

Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Dansk produktion skal gøres cybersikker

Projektet hedder Cybersikker Produktion i Danmark (CyPRo) og er et samarbejde mellem Alexandra Instituttet, FORCE Technology, DAMRC (Danish Advanced Manufacturing Research Center), Ugla Insights og Institut for Forretningsudvikling og Teknologi ved Aarhus Universitet. Med 13 millioner kroner i støtte fra Industriens Fond skal projektet skabe fælles fodslag om IoT-sikkerhed og sikre et kollektivt løft af markedet for IoT-produkter.

I løbet af de næste par år skal CyPro-projektet styrke IoT-sikkerheden hos 100 danske industrivirksomheder. Det skal ske ved at give dem viden, så de kan håndtere de trusler, de står over for. Der skal også udvikles en række værktøjer, som kan løfte IoT-sikkerheden bredt i den danske industri.

“Når man introducerer smarte sensorer, introducerer man også nogle risici. Vi skal derfor give virksomhederne indsigt i, hvad det er for nogle trusler, de står over for. Nogle har sikkert en antagelse om, at det har deres leverandører styr på. Men vi skal have ændret tankegangen, så det bliver et eksplicit krav, som virksomhederne stiller. De skal vide, hvordan de håndterer risikoen for at blive hacket,” siger Gert Læssøe Mikkelsen, der er head of Security Lab ved Alexandra Instituttet.

Det er blandt andet inden for produktion, energistyring og vandforsyning, at der i disse år ser en stor vækst i IoT-produkter i industrien. Det er særligt vigtigt at øge sikkerheden omkring disse produkter, da de potentielt udgør en risiko i kritisk infrastruktur. Den risiko var ikke på samme måde til stede, da løsningerne fungerede ved brug af traditionelle og mekaniske løsninger.

Projektet skal derfor se på, hvordan man teknisk sikrer virksomhederne, så de indkøbte IoT-løsninger også er sikre. Projektet skal også se på, hvordan IoT-sikkerhed organisatorisk håndteres i virksomhederne, og hvordan IoT-sikkerhed sælges og værdisættes internt og eksternt i kunde-leverandørrelationer.

Det er muligt for virksomheder at tilmelde sig projektet på Alexandra Instituttets hjemmeside.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi