Nyt vandprojekt skal sikre rent drikkevand og grøn omstilling
Projektet Vandternativet skal udvikle bæredygtige vandteknologier, der sikrer industrien teknisk vand uden at belaste grundvandet.
Bag projektet er et konsortium ledet af Teknologisk Institut, som vil omdanne terrænnært grundvand, overfladevand og renset spildevand til teknisk vand i forskellige kvaliteter.
Dette er afgørende for den grønne omstilling, især produktion af grøn brint (Power-to-X).
Udfordringer som håndtering af restprodukter og strenge miljøkrav adresseres i tre anlæg i Lemvig, Roskilde og Holstebro.
Projektet løber til 2028 og sigter mod at gøre Danmark førende på området – med stort eksportpotentiale i Europa, der står over for samme vandudfordringer.
Konsortiet består af Teknologisk Institut, ECT2, SUEZ Danmark, Lemvig Vand, Fors Spildevand Roskilde, Vestforsyning og Foreningen Klimatorium.
Se også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder
Ny vandteknologi gavner både miljø og industri
Teknologien i Vandternativet kan få stor betydning for danskere i fremtiden. Ved at bruge alternative vandkilder til industrien lettes presset på grundvandet, hvilket er med til at sikre rent drikkevand.
Samtidig understøtter løsningerne den grønne omstilling ved at levere rent vand til produktion af grøn brint, hvilket kan skabe nye arbejdspladser og nye eksportmuligheder.
Projektet fremmer også lokal innovation og samarbejde, særligt i de kommuner, hvor teknologierne afprøves. Endelig bidrager rensning og genanvendelse af vand til mindre miljøbelastning og bedre beskyttelse af naturen.
På sigt kan teknologien dermed styrke både den danske klimaindsats, forsyningssikkerheden og den bæredygtige udvikling.
Se også: Nyheder om dansk teknologi