Projekt skal give danske virksomheder nye robot-kompetencer
Det skal være nemmere for virksomheder at tage kollaborative robotter – de såkaldte cobots, som arbejder side om side med mennesker – i brug i deres produktion.
Det mener Teknologisk Institut, som har modtaget 8,5 millioner kroner i støtte fra Industriens Fond og er gået sammen med rådgivningsvirksomheden Implement Consulting Group og Nationalt Videnscenter for Automation og Robotteknologi Nord og Syd om projektet Cobot Knowledge Lab 2.0.
Læs også: Her er de største danske techvirksomheder
Danmarks førerposition skal udbygges og udnyttes
Med Cobot Knowledge Lab 2.0 er det målet at få udbygget og udnyttet Danmarks førerposition inden for cobots. Helt konkret skal det ske ved at få styrket virksomhedernes kompetencer, så de lettere kan få bedre udbytte af robotterne og deres muligheder, lyder det.
”Medarbejdere i fremstillingsvirksomhederne skal rustes yderligere, så de bliver bedre til at udnytte fremtidens nøgleteknologier. I dag behøver vi ikke en særlig IT-konsulent til at installere Word på vores computere, og der skal vi også hen når vi taler om cobots,” siger Charlotte Kjeldsen Krarup, der er udviklingsdirektør i Industriens Fond, og tilføjer:
”Den enkelte medarbejder skal ubesværet kunne installere, programmere og innovere med cobots, og den slags kompetencer skal være mere udbredte i industrien.”
Virksomheder mangler viden og kompetencer
Teknologisk Institut udgav i november en undersøgelse, som viser, at der frem mod 2030 vil mangle 99.000 faglærte på det danske arbejdsmarked, og at der derfor er et behov for at kunne arbejde smartere og automatisere mere i industrien for at forblive konkurrencedygtige.
De virksomheder, der har besluttet at implementere kollaborative robotter i deres produktion, savner samtidig kompetencer og viden om, hvordan robotterne skal implementeres.
Anne-Lise Høg Lejre, der er direktør ved Teknologisk Institut, oplyser, at man derfor vil gennemføre pilotforløb med 25 virksomheder og etablere en vidensbank, så danske virksomheder vil være i stand til selv at integrere de simple cobot-løsninger og dermed accelerere udbredelsen.
Kompetenceløft er et afgørende skridt
Udsigten til at medarbejdere i danske produktionsvirksomheder kan få løftet deres kompetencer inden for cobots med det nye projekt, glæder Dansk Metal, der er fagforening for medarbejdere inden for teknik, mekanik og it.
“Danske virksomheder – i særlig grad de små og mellemstore – har brug for flere robotter for at kunne fastholde og forbedre forholdene på de danske arbejdspladser i en tid, hvor der i den grad er mangel på arbejdskraft ude i industrien. Så at udstyre industrivirksomhederne med viden, ressourcer og vejledning om cobots, ser vi som et afgørende skridt i den rigtige retning,” siger Emil Drevsfeldt Nielsen, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Metal.
Ud over at tilføre kompetencer skal det nye projekt også sikre, at fremtidens medarbejdere er klar til et tæt kollegaskab med robotterne. Det skal ske gennem et såkaldt train-the-trainer-forløb, som skal skabe undervisningsfyrtårne inden for anvendelse af cobots.
Læs også: Nyheder om dansk teknologi