Robotter dræber vira og bakterier på hospitaler med ultraviolet lys
I sundhedsvæsener rundt om i verden er stigningen i antibiotikaresistens et stadigt større problem, og det fører til, at flere og flere patienter dør af infektioner, som de får under deres hospitalsindlæggelse. Bedre infektionsforebyggelse i sundhedsvæsenet kan dog forebygge mindst 20 procent af disse infektioner.
En løsning, der supplerer den normale rengøring, og som bidrager til bedre desinficering af hospitaler, er den danske robotvirksomhed Blue Ocean Robotics’ autonome UVC-desinfektionsrobotter, som findes i to forskellige modeller. Robotterne har været på markedet i nogle år og er de første af deres slags.
Lige så stille, og helt af sig selv, kører robotterne rundt på hospitalsgange og -stuer med ultraviolet lys (UVC) tændt. Lyset dræber vira og bakterier, hvilket sikrer ekstra infektionskontrol og -forebyggelse.
Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder
Lander stor aftale med rengøringsgiganten Ecolab
Robotterne er blevet udbredt rundt omkring i verden. Rigshospitalet fik som det første hospital i Danmark en desinfektionsrobot fra firmaet som led i, at Europa-Kommissionen udvalgte Blue Ocean Robotics til at levere 200 UVD-robotter til hospitaler i hele EU tidligt i coronapandemien.
Nu har den fynske robotvirksomhed indgået et nyt samarbejde med Ecolab, en global leverandør af løsninger og ydelser til infektionsforebyggelse. Samarbejdet betyder, at Ecolab nu også har Blue Ocean Robotics desinfektionsrobotter i sin portefølje af rengøringsprodukter. Den tilbydes til Ecolabs kunder inden for sundhedssektoren, herunder hospitaler, kirurgiske klinikker, ambulatorier, rehabiliterings- og plejecentre og lignende.
“Vi er begejstrede over, at dette samarbejde nu udvides, så det gavner sundhedsvæsenet i endnu større udstrækning,” siger Per Juul Nielsen, der er direktør hos UVD Robots.
Frigør tid til hospitalspersonale
En UVD-robot med bakteriedræbende UVC-desinfektionsteknologi kan desinficere en operationsstue, afhængigt af arealets størrelse, på cirka 8 til 15 minutter.
Robotten frigør tid til hospitalspersonalet, som slipper for at skulle flytte rundt på stationære UVC-løsninger og for at skulle gå og tænde og slukke for udstyret. Det, at robotterne konstant bevæger sig, reducerer samtidig også muligheden for såkaldt UVC-overdosis, som kan føre til nedbrydning af materiale og forårsage gulfarvning og revnedannelser på udstyr.
Læs også: Nyheder om dansk teknologi