Landbrugsgigant præsenterer 100 procent selvkørende traktor

John Deeres nye selvkørende traktor, 8R, kan køre helt af sig selv uden en chauffør bag rattet. Landmanden kan holde øje med alt fra sin smartphone.

Landbrugsgigant præsenterer 100 procent selvkørende traktor

Det er ikke kun på de offentlige veje, at bilproducenter og softwarevirksomheder tester selvkørende teknologi. Også inden for landbruget investeres der massivt i nye teknologier, der skal gøre landbrugsmaskiner autonome, hvilket vil muliggøre en fremtid, hvor én landmand alene vil kunne drive et landbrug i stor skala.

Bruger kameraer og AI til at sanse omgivelserne

En af de virksomheder, der satser på selvkørende landbrugsmaskiner, er mastodonten John Deere. Sidst i 2021 købte John Deere firmaet Bear Flag Robotics, der laver selvkørende løsninger, for 1,5 milliarder kroner. Senest har John Deere præsenteret den nye selvkørende traktor 8R, der er udstyret med seks kameraer, som bruges til at opdage forhindringer 360 grader rundt om traktoren.

Billeder fra kameraerne sendes gennem et deep learning-netværk, der analyserer hver pixel fra billederne på 100 millisekunder og konstant afgør, om traktoren skal fortsætte med at køre eller standse.

Traktoren bruger også et geofence-teknologi – et slags elektronisk hegn via GPS – som traktorens software kan orientere sig efter og holde sig inden for. Det sker med omkring 2,5 centimeters nøjagtighed.

De smarte funktioner i traktoren betyder, at landmanden slet ikke behøver at tage plads på førersædet, når der skal sås og høstes. John Deere har nemlig udviklet en smartphone-app, så landmanden kan kontrollere hele processen og holde øje direkte fra sin telefon.

Læs også: Sådan gør kunstig intelligens landbruget mere effektivt og bæredygtigt

Præcisionslandbrug skal øge udbyttet

Den nye selvkørende traktor hører til i den store klasse af traktorer. De forskellige udgaver af 8R har mellem 230 og 410 hestekræfter og er derfor velegnede til de helt store landbrugsopgaver. Når det kommer til selvkørende landbrugsmaskiner, er der dog også en helt anden retning at gå: En sværm af mindre selvkørende landbrugsmaskiner, der opererer i fællesskab.

Virksomhederne Fendt og Massey Ferguson tester eksempelvis små, autonome robotter på størrelse med en vaskemaskine, der kan lægge frø på markerne. DJI, som er bedst kendt for at lave droner, udvikler også flyvende landbrugsrobotter til blandt andet at overvåge markerne og mere præcis og effektiv sprøjtning af pesticider. Virksomheden Monarch har også for nylig præsenteret en selvkørende eltraktor.

Uanset om der anvendes små robotter eller store traktorer som i tilfældet med John Deere, er målet med selvkørende teknologi at omfavne udviklingen, der går i retning mod såkaldt præcisionslandbrug. Det dækker over det at bruge teknologi – særligt kunstig intelligens, IoT-produkter såsom sensorer og robotter til at få en bedre forståelse af jorden og afgrøderne med målet om at opnå et højere udbytte med lavere omkostninger, samtidig med at der bruges færre pesticider.

Elsket og hadet af landsmændene

Selv om John Deere er et populært mærke – især i USA, hvor mere end halvdelen af landsmændene bruger mærket – møder virksomheden også stor kritik for flere af sine virksomhedspolitikker. Det gælder også den nye selvkørende 8R-traktor.

Det er tidligere kommet frem, at John Deere logger nærmest alt, som kan logges, fra sine smarte landbrugsmaskiner – og disse data sendes til skyen og bliver transmitteret trådløst via en netværksantenne på maskinerne. Det giver John Deere mulighed for at til enhver tid at afbryde en landmands dyre maskiner, hvis landmanden selv reparerer maskinerne, eller hvis landmanden ikke overholder leasingaftalen til tiden.

John Deeres strenge politik og stramme greb om landmændenes dyre udstyr har tidligere fået landbrugsingeniør og fortaler for retten til at reparere egne produkter, Kevin Kenney, til at kritisere virksomheden for at ”forsøge at blive landbrugets Facebook”.

Læs også: Nyheder om selvkørende teknologi