Nu kommer der flere ladestandere til elektriske lastbiler

Energi- og telekoncernen Norlys vil sætte skub i udbredelsen af elektriske lastbiler. Derfor begynder selskabet nu at opsætte lynladere til eldrevne lastbiler rundt om i Danmark.

Nu kommer der flere ladestandere til elektriske lastbiler

Der er stor fremgang i ladeinfrastrukturen til elektriske lastbiler. Tidligere var det det tyske energiselskab E.ON, som introducerede Danmarks største ladestation til tung transport.

Nu er energi- og telekoncernen Norlys også klar med lynladere til ellastbiler. Ifølge selskabet er der behov for at sætte skub i elektrificeringen af den tunge transport, og den udvikling bidrager Norlys til ved at investere i ladepladser til det stigende antal eldrevne lastbiler.

Læs også: Elbiler – alt om teknologien, der skal sikre den grønne omstilling

400 kW lynladere – kan opgraderes til 800 kW

Norlys er på vej med selskabets første ladepladser til ellastbiler på havnen i Aarhus og Esbjerg samt ved motorvejsafkørslen ved Korsør. På alle tre lokationer kan lynladerne i første omgang levere en ladeeffekt på 400 kW. Ladestanderne er dog lavet til at kunne blive opgraderet til 800 kW i takt med, at de elektriske lastbiler kommer med understøttelse af højere ladeeffekt.

I dag understøtter mange elektriske lastbiler en ladeeffekt på alt mellem 130 og 375 kW, og lastbilerne har batterier på alt mellem 185 og 468 kWh.

Ud over de tre lokationer er Norlys også på vej med flere lynladere til lastbiler langs store dele af hovedvejnettet.

Elektriske lastbiler i tal

Der er indregistreret 399 elektriske lastbiler i Danmark. Alene i 2023 er 247 af dem blevet indregistreret, mens der i 2022 kun blev indregistreret 89 ellastbiler.

Scanias L-serie er den mest populære ellastbil med 97 indregistrerede eksemplarer.

Private lynladere til offentlig brug i dagtimerne

På Esbjerg Havn opsætter Norlys tre lynladestandere med i alt seks ladeudtag, som bliver offentligt tilgængelige hele døgnet rundt for alle vognmænd. De står klar i første halvdel af 2024 og bliver dermed de første ladestandere til elektriske lastbiler i byen.

Ved Korsør opstiller Norlys tre ladestandere på en kommende ladeplads ved motorvejsafkørsel 42. De ventes at være klar i midt i 2024.

På Aarhus Havn opsættes der to lynladestandere med i alt fire ladeudtag. Som noget særligt opsættes de hos Dania Connect, der allerede har bestilt fire ellastbiler. Dania Connect bruger ladestanderne om natten, og i tidsrummet 6.00 til 17.00 er de offentligt tilgængelige, så andre vognmænd kan få gavn af dem. De forventes at stå klar i starten af 2024.

”Med ladestandere i både Aarhus, Esbjerg og Korsør binder vi nu det østlige og vestlige Danmark sammen for ellastbilerne. For omstillingen af den tunge transport er det en rigtig god nyhed, at lastbilerne snart kan lade på to af Danmarks største havne og på Sjælland,” siger Mads Brøgger, der er direktør i Norlys’ energiforretning.

Læs også: Nyheder om elbiler og selvkørende teknologi