Samsung klar med nye chipset til bilsystemer

Med nye kraftige Exynos Auto V7-chips til biler går Samsung direkte efter at tage markedsandele fra konkurrenterne Qualcomm og NVIDIA.

Samsung klar med nye chipset til bilsystemer

Biler er ikke bare biler i dag. Biler er computere med hjul på, der benytter teknologi til en lang række opgaver – fra simplere opgaver som afspilning af musik til mere avancerede som selvkørende egenskaber. Med tre helt nye Exynos Auto-chipset vil Samsung være en større spiller på markedet for computerchipset designet specifikt til biler.

Samsungs Exynos Auto-chipset kan faktisk allerede i dag findes i biler, der kører rundt på vejene. Samsung startede med at levere chipset til Audi, men har nu også udstyret Volkswagens eldreve hit, ID.3, med deres Exynos Auto V9-chipset.

Læs også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?

Øget konkurrence på markedet for chips til biler

Samsung opgraderer nu med Samsung Exynos Auto V7, som byder på betydeligt mere regnekraft. Exynos Auto V7 er bygget til biler i den dyrere mellemklasse samt luksuskøretøjer.

Den helt nye løsning til biler skal tage konkurrencen op med Snapdragon Automotive fra Qualcomm og NVIDIA Automotive, som er de to dominerende producenter på området.

Samsungs indtog på markedet sker dog i en tid, hvor der globalt er en enorm mangel på halvledere og komponenter til mange forskellige produktkategorier, herunder biler. Selvom Samsung er en af verdens førende inden for halvlederteknologi, er ingen producenter gået fri af krisen.

VW ID.3
VW ID.3 er blandt de første biler med Samsung Exynos Auto.

Exynos Auto består af tre chips til biler

Samsung Exynos Auto er ikke bare et enkelt chipset til en lang række forskellige opgaver, som man ser det i smartphones. I stedet er Exynos Auto opdelt i tre forskellige chipset, som tager sig af hver deres opgaver. Sammen er Exynos Auto V7, Exynos Auto T5123 og Exynos Auto S2VPS01 en komplet computer til alle opgaverne i bilen.

Exynos Auto V7 anvendes blandt andet til multimedieafspilning, navigation og kontrol af køretøjets status. Chippen består af otte Arm Cortex-A76-kerner samt 11 Arm Mali G76-grafikkerner. Den er også udstyret med en kunstig intelligens, en såkaldt NPU, der kan behandle data fra tale og bevægelser.

Auto V7 understøtter op til fire skærme og 12 kameraer, som skal give informationer til fører såvel som passagerer. Chippen behandler og forbedrer billeder fra kameraer og sensorer på biler og står samtidig for musikafspilning i høj kvalitet og meget mere.

Første chip til biler med 5G

Med Exynos Auto T5123-chippen kan Samsung bryste sig af at have skabt branchens første 5G-forbindelsesløsning til biler. Samsung oplyser, at Auto T5123 har en downloadhastighed på op til 5,1 gigabit i sekundet, som kan bruges til underholdning, opdaterede trafikforhold, videoopkald og meget mere.

Exynos S2VPS01 leverer sikker og pålidelig strøm til Exynos Auto V7 og V9 samt T5123 med en ASIL-B-certificering.

Samsung øger fokus på biler

Samsung har endnu ikke afsløret planer om at lave egen elbil som for eksempel Xiaomi har gjort. Det er dog ikke ensbetydende med, at den sydkoreanske techgigant ikke arbejder med biler. Samsung er allerede en stor producent af batterier til elbiler og andre komponenter.

Samsung planlægger desuden at udvide sin Exynos Auto-portefølje i fremtiden, da flere og flere biler vil være afhængige af computerchips til data-, billed- og videobehandling, internetforbindelse, stemmegenkendelse og andre opgaver.

Læs også: Nyheder om hardware