Facebook: Mennesket har ansvaret for fake news
Andrew Bosworth, der er Metas vicepræsident for augmented og virtual reality og kommende teknologichef for Meta fra næste år, giver enkeltpersoner skylden for spredning af misinformation på Facebook og forklarer, at pilen bør pege på disse individer – og ikke Facebook.
I et interview med Axios på HBO slår han fast, at Facebook kun kan gøre visse ting for at moderere ytringer på det sociale medie.
Spredning af fake news kan ikke stoppes
“Selv om vi tog hver eneste dollar og hvert eneste menneske, vi havde, ville det ikke forhindre folk i at se tale, som de ikke kunne lide på platformen. Det ville ikke forhindre alle muligheder for, at nogen kunne bruge platformen med onde hensigter,” forklarer han.
Han erkender, at det, der siges og skrives på platformen, kan forårsage skade, men at ansvaret for det, der deles på selskabets platforme, i sidste ende hviler på mennesker og samfundet.
“Det er de enkelte mennesker, der vælger at tro eller ikke tro på en ting. Det er dem, der vælger at dele eller ikke dele en ting,” uddyber han.
“Hvis folk ønsker at følge mindre pålidelige oplysninger, som de ser blive delt af andre på Facebook, er det deres valg,” slår han fast i interviewet. Han forklarer, at folk skal have lov til at gøre det, de vælger at gøre, og at kritikken bør rettes mod dem, der vælger at dele den slags indhold – ikke Facebook.
Incoming Meta CTO Andrew Bosworth rejects the idea that social platforms shouldn’t exist because their inability to curb misinformation harms democracy:
“If your democracy can’t tolerate the speech of people, I’m not sure what kind of democracy it is.” #AxiosOnHBO pic.twitter.com/UM6v0Yl1r0
— Axios (@axios) December 12, 2021
Handler om demokratiet
Han afviser idéen om, at sociale platforme ikke bør eksistere, fordi deres manglende evne til at bremse misinformation skader demokratiet.
“Hvis dit demokrati ikke kan tolerere folks ytringer, er jeg ikke sikker på, hvad det er for et demokrati,” lyder det videre fra Bosworth.
Han mener, at det er godt for demokratiet med sociale medier til at dele viden med hinanden, og at det ikke kun bør være lille gruppe af personer, der skal bestemme, hvad der må og ikke må deles.
Se også: Hvorfor er fake news farligt?
Nytter ikke noget at blokere konspirationsteoretikere
En ny undersøgelse viser, at det faktisk ikke nytter noget at fjerne brugere, der spreder falske nyheder fra Facebook. Følgere af populære konspirationsteoretikere på platformen bliver blot mere engagerede selv på enten Facebook eller andre online-medier, hvis konspirationsteoretikerne bliver blokeret.
Undersøgelsen konkluderer ligefrem, at spredningen af misinformation på nettet bliver forstærket, når de store konspirationsteoretikere bliver fjernet fra de store populære sociale medier.
Se også: Nyheder om fake news