Forskere vil styrke tilliden til nyhedsmedier med digitale signaturer

Et nyt projekt på Syddansk Universitet skal udvikle og afprøve teknologier, der kan identificere, om indhold i nyhedsmedier er troværdigt. De ønsker at lave deres bud på Ø-mærket.

Forskere vil styrke tilliden til nyhedsmedier med digitale signaturer

Danskernes tillid til nyhedsmedierne er og har i mange år været høj sammenlignet med mange andre lande. Faktisk er den i 2021 steget, viser undersøgelsen Danskernes brug af nyhedsmedier 2021. Det er dog ikke ensbetydende med, at tilliden til information ikke kan øges yderligere.

Netop det skal det nye forskningsprojekt ”Trust and News Authenticity” på Syddansk Universitet bidrage til. Under krigen i Ukraine har forskerne set en tendens til, at information spredes og deles lynhurtigt. Det kan derfor være svært for hr. og fru Danmark at spotte, om indholdet er autentisk, eller om der er blevet klippet og klistret i udsagn fra en oprindelig kilde. Det nye projekts mål er at gøre det lettere at spotte autentisk indhold.

Læs også: Hvad er fake news og deepfakes? Sådan spotter du falske nyheder

Vil verificere citater med digital signatur

Med projektet ønsker forskerne fra Syddansk Universitet at vende debatten om misinformation og fake news på hovedet. De håber, at projektet kan bidrage til, at folk værner om al den gode journalistik og information, der findes.

Det skal helt konkret ske ved, at forskerne vil udvikle og afprøve forskellige teknologier, som skal forsikre læserne om, at et medie står inde for historien, eller at en kilde har verificeret det, den er blevet citeret for.

Forskerne ser for sig, at der kan anvendes et visuelt kendetegn på en historie, der er blevet bragt i dens fulde omfang, ligesom man kender fra Fødevarestyrelsens succesfulde Ø-mærke eller aldersmærker på film.

”Som bruger ved du derfor, at en historie eller udpluk som citater er det autentiske indhold, og at du kan sætte din lid til det. Det betyder ikke, at der ikke kan være fejl i journalistikken og debat om det, men man behøver ikke være lige så varsom, fordi indholdet er verificeret,” siger Claes de Vreese, der er professor politisk kommunikation, og som står i spidsen for det nye projekt, der er støttet af Trygfonden.

Kryptografi skal forhindre forfalskede signaturer

Forskerne er netop nu ved at undersøge, hvordan systemet teknisk skal skrues sammen. Den nuværende idé er en form for digital signatur, lidt som når man i dag underskriver dokumenter i e-Boks.

”I første omgang kigger vi på en metode til at verificere citater, så en kilde, der udtaler sig til medierne, får mulighed for at skrive under på, at det her noget, vedkommende har sagt. Og det indebærer også, at man ikke kan trække sin udtalelse tilbage, når først man har skrevet under,” siger ph.d.-studerende Simon Erfurth, og tilføjer:

”Og det har selvfølgelig meget mere vægt, hvis kilder har skrevet under på deres udtalelser, end der hvor nogle påstår, at andre har sagt noget, der er milevidt fra virkeligheden.”

Simon Erfurth udvikler de digitale signaturer ved hjælp af en såkaldt kryptografisk tilgangsvinkel. Det vil betyde, at man ikke kan forfalske signaturen.

Skal også undersøge brugernes modtagelse

Èn ting er idéen på tegnebrættet. En anden ting er det færdige produkt, og hvordan slutbrugerne – danskerne – tager imod teknologien. Forskningsprojektet skal derfor også bruge de næste tre år på at undersøge, hvordan brugerne tager imod varemærket for troværdigt indhold.

”Vi vil prøve os lidt frem og teste, hvordan systemet skal se ud rent visuelt, men også om det fungerer lige godt for alle mediebrugere, eller om det har større pondus blandt nogle brugere,” siger Claes de Vreese og tilføjer:

”Tiltaler det de brugere, der konsumerer information og nyheder i dybden, og som allerede er årvågne informationsbrugere, eller har det større effekt for dem, hvor det skal gå stærkt, og tiltroen til meget af det, man ser online, måske ikke er helt så stor?”

Læs også: Nyheder om fake news og konspiration