Forskning: Ekkokamre på Twitter spreder vaccine-misinformation

To forskere fra DTU har ved brug af AI-værktøjer analyseret 60 milliarder tweets for at forbedre forståelsen af vaccineskepsis på sociale medier.

Forskning: Ekkokamre på Twitter spreder vaccine-misinformation

I en ny artikel udgivet i tidsskriftet Public Library of Science (PLOS) undersøger Bjarke Mønsted og Sune Lehmann fra DTU Compute online-vaccinediskursen på Twitter. I perioden 2013 til 2016 har de to forskere undersøgt omkring 60 milliarder tweets fra henholdsvis vaccinetilhængere (provaxx) og vaccinemodstandere (antivaxx).

Læs også: Google vil komme misinformation på YouTube til livs

Tweets, der udtrykker modstand imod vacciner, udgør cirka 17 procent af de vaccinationsrelaterede tweets, hvor kun cirka tre procent af profilerne klassificeres som antivaxx-tweets. Fejllinjerne er for små til at blive vist visuelt.

Analyserer 60 milliarder tweets med AI-værktøjer

Forskerne har gjort brug af AI-værktøjerne ’deep learning’ og ’natural language processing’, hvor en algoritme har lært at identificere, hvilken holdning til vacciner der kom til udtryk i et givent tweet. Undersøgelsen har kortlagt de links, som er delt i de mange tweets skrevet af pro- og anti-vaxxers.

Domænerne er blevet grupperet i fem kategorier, og forskerne har ligeledes identificeret de sider, som er kendte for at dele pseudovidenskab og konspirationsteorier.

Misinformation skaber et falsk billede af fordele og ulemper ved vacciner

Den omfattende undersøgelse viser, at misinformation på sociale medier bidrager til mistilliden og skaber et falsk billede af fordele og ulemper ved vacciner. Undersøgelsens resultater viser, at antivaxx-profilernes vaccine-tweets i 22,5 procent af tilfældene fører til YouTube-videoer, når man kigger på de 10 domæner, som pro- og antivaxx-profiler oftest deler.

”Hvor vaccinetilhængere ofte henviser til nyhedsmedier og videnskabssider, når de deler viden om vacciner på Twitter, kan vi se, at anti-vaccine-profiler langt oftere deler links til YouTube-videoer og til sider, som er kendte for at sprede falske nyheder og konspirationsteorier, hvilket tidligere forskning også har vist,” siger Bjarke Mønsted, som har en ph.d.-grad fra DTU Compute, og fortsætter:

Søjlelængden viser procentdelen af det samlede antal links, der er delt af profiler i den givne kategori, og summerer derfor ikke til 100. For hvert domæne repræsenterer de røde søjler til højre antivaxxere og de blå søjler til venstre provaxxere. Antivaxxere er stærkt afhængige af links til YouTube og siden “natural news”, som promoverer pseudovidenskab og sælger produkter inden for sundhed og ernæring. Provaxxers linker til en lang række nyheds- og videnskabssider, hvilket er grunden til, at en lavere samlet procentdel af deres links er indeholdt i top 10. Fejllinjerne er for små til at blive vist visuelt.

Forskerne fandt også frem til, at anti-vaccine-profiler meget ofte delte information fra sider, som sælger alternative helseprodukter.

”Desuden linker vaccinemodstandere ofte til kommercielle sider, som sælger alternative helseprodukter. Det er overraskende, da vaccineskepsis ofte skyldes frygt for økonomiske interessekonflikter, og især fordi forskning tidligere har vist, at 12 mennesker i verden står bag størstedelen af vaccine-misinformationen, heriblandt mennesker der selv tjener styrtende på salg af alternative helseprodukter.”

Ekkokammer-effekten

Forskningen bekræfter desuden den såkaldte ekkokammer-effekt, hvor det er svært for vaccinetilhængere og modstandere at møde hinandens synspunkter på nettet, fordi algoritmerne på de sociale medier sørger for, at folk interagerer mest med mennesker, hvis meninger ligner deres egne.

”Faktisk opdagede vi, at de kilder til information, som folk udsættes for i deres sociale netværk, afhænger stærkt af deres egen holdning til vacciner. Jo mere modstand imod vacciner, en bruger udtrykte, des længere fra normalen var det mediebillede, de kunne se delt fra deres omgangskreds,” siger Bjarke Mønsted.

Fælles ansvar at bekæmpe misinformation

De store techgiganter, som driver de største sociale medier, er ofte blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at forhindre udbredelsen af misinformation på deres platforme. Men ifølge forskerne ligger ansvaret ikke kun hos dem. Også medierne har et ansvar, lyder det.

”Forskningen viser tydeligt, at vi har et fælles ansvar for at bekæmpe misinformation. Det er vigtigt, at medierne ikke opstiller en falsk balance imellem synspunkter ved at give lige, eller ligefrem mere, taletid til antivaccine-argumenter, der ikke er underbygget i den videnskabelige litteratur. Medierne bør ikke holde medicinsk information og misinformation op som ligeværdige synspunkter,” mener Bjarke Mønsted.

Læs også: Nyheder om fake news og konspiration