Lovforslag: Sociale medier skal holdes ansvarlige for fake news
Sociale medier får skylden for mange ting, blandt andet for at være platforme til spredning af misinformation og falske nyheder – og for ikke at gøre nok for at sætte en stopper for dem. Facebook har flere gange sagt, at de arbejder målrettet på at stoppe fake news i at sprede sig via deres platform. Samtidig har de også meldt ud, at det er brugerne, der spreder falske nyheder – ikke Facebook.
Andrew Bosworth, Metas vicepræsident for Augmented and Virtual Reality, forklarede for nylig, at det er brugerne, der vælger at tro eller ikke tro på en ting, og som selv vælger, hvad de vil dele eller ikke dele. Det er det, der bidrager til spredningen af falske nyheder på nettet, lyder det.
Loven beskytter Big Tech i dag
Den præmis er det ikke alle, der køber ind på. Nu vil et nyt lovforslag i New York, USA, holde sociale medier ansvarlige for den fortsatte spredning af falske nyheder på deres platforme.
Lovforslaget blev fremsat af den demokratiske senator Brad Hoylman, skriver New York Post.
Det nye lovforslag skal modvirke afsnit 230 i Communications Decency Act. Det skyldes, at Big Tech i henhold til den nævnte paragraf er beskyttet mod at blive holdt ansvarlig for det indhold, som deres brugere lægger op.
Menneskers liv bringes i fare
Brad Hoylman mener, at mængden af falske nyheder og hadefuld tale på nettet er “afskyelig”, og at lovforslaget har til formål at levere reelle løsninger på det globale problem med desinformation på nettet.
Ifølge ham bringer falske nyheder menneskers liv i fare hver dag, mens ingen bliver holdt ansvarlige for dem. Lovforslaget vil også gøre sociale medier ansvarlige for at fremme for eksempel spiseforstyrrelser og “andet ulovligt indhold, der kan skade andre”.
Med det nye lovforslag vil statens advokater og endda private borgere kunne anlægge sag mod Big Tech for deres bidrag til spredningen af fake news.
Meta, der er selskabet bag Facebook, har for nylig introduceret en anti-fake news AI, der hævder at kunne bekæmpe spredningen af falske nyheder på en mere effektiv måde til hidtidige løsninger.
Ifølge Meta understøtter deres nye AI (kaldet FSL eller Few-Shot Learner) cirka 100 sprog. Dette vil, oplyser Meta, gøre det muligt at identificere falske oplysninger online i langt større omfang.
Se også: Hvor farligt er fake news?
Det Hvide Hus kigger også på lovændringer
Det er ikke første gang, det debatteres, hvorvidt de sociale mediegiganter bør holdes ansvarlige for at offentliggøre misinformation. Tidligere på året luftede Det Hvide Hus’ kommunikationschef Kate Bedingfield i forbindelse med misinformation om COVID-19 på Facebook idéen om, at det burde være tilfældet.
Kate Bedingfield forklarede, at de var ved at undersøge, om det var nødvendigt med netop en ændring af afsnit 230 i Communications Decency Act.
Det Hvide Hus’ pressesekretær, Jen Psaki, har også tidligere sagt, at myndighederne var begyndt at markere problematiske indlæg til Facebook, der spreder desinformation, og at regeringen havde foreslået ændringer til de store sociale medieplatforme.
EU har selvreguleringsværktøj for industrien
I EU har man også fokus på bekæmpelsen af misinformation for at sikre beskyttelsen af de europæiske værdier og demokratiske systemer, men uden at man holder de sociale medier ansvarlige.
Siden 2018 har EU haft en såkaldt adfærdskodeks for onlineplatforme, annoncører og andre nøgleaktører, der forpligter dem til at bekæmpe bevidst misinformation og forbedre deres politikker for adfærd på nettet. Adfærdskodeksen er et selvreguleringsværktøj, der sikrer større gennemsigtighed på onlineplatformene og pålægger dem et større ansvar.
Se også: Nyheder om fake news