YouTube gør ikke nok for at bekæmpe fake news

YouTube møder hård kritik af globale grupper af faktatjekkere for ikke at gøre nok for at stoppe fake news. De lader folk manipulere og udnytte andre, hævder de.

YouTube gør ikke nok for at bekæmpe fake news

En gruppe faktatjekkere har sendt et åbent brev til YouTubes administrerende direktør Susan Wojcicki, hvor de gør det klart, at den sociale videoplatform gør for lidt for at bekæmpe udbredelsen af fake news.

Bekæmpelse af misinformation fungerer ikke

De mere end 80 grupper af faktatjekkere fra hele verden mener, at YouTube tillader, at dens platform bliver brugt som ”våben af skruppelløse aktører til at manipulere og udnytte andre og til at organisere og indsamle midler til sig selv”.

I det åbne brev til Susan Wojcicki forklarer gruppen, at de mange bestræbelser fra YouTube på at gennemføre politikker, der tager fat på problemet med fake news, ganske enkelt ikke fungerer.

Fake news særligt udbredt i Latinamerika, Asien og Afrika

Problemet med fake news er særligt udbredt, når det gælder indhold på andre sprog end engelsk, og problemet er særligt udtalt i Latinamerika, Asien og Afrika.

Gruppen af faktatjekkere fremhæver blandt andet “Doctors for the Truth”, der spreder COVID-19-misinformation. Bevægelsen startede i Tyskland, før den flyttede videre til Spanien og Latinamerika, og det hele foregik via YouTubes platform.

Der bliver også henvist til eksempler på videoer, der blander sig i valg i forskellige dele af verden, og videoer, der spreder den falske amerikanske fortælling om valgsvindel.

Se også: Hvordan sikrer man sig mod fake news?

Skal ikke slette indhold, men vise faktatjekket information

YouTube har tidligere slået fast over for nyhedsbureauet AP, at de har investeret kraftigt i politikker og produkter i alle de lande, de opererer i, for at ”forbinde folk med autoritativt indhold, reducere spredningen af grænseoverskridende misinformation og fjerne krænkende videoer.”

Videoer, der ikke overholder platformens politikker, vil blive fjernet, forklarer YouTube. Gruppen af faktatjekkere mener dog, at de i stedet for at slette videoer bør samarbejde med faktatjekkere, da undersøgelser viser, at det er mere effektivt at vise faktatjekket information end at fjerne indhold.

Derfor opfordres YouTube til at udarbejde en køreplan for politiske og produktmæssige tiltag for at forbedre informationsøkosystemet og til at samarbejde med uafhængige, upartiske faktatjekorganisationer.

Se også: Nyheder om fake news