11 tech-trends du skal holde øje med i 2023

Livsforlængelse, super-apps, virtuelle kraftværker og digitalisering af dufte er nogle af de teknologiske trends, du kan se frem til i 2023.

11 tech-trends du skal holde øje med i 2023

Det kan være svært at holde trit med den teknologiske udvikling, som skrider frem i raketfart.

Det, der er banebrydende nu, kan være forældet allerede om et år. Og heldigvis for det, for teknologi gør langt hen ad vejen verden til et bedre sted.

Det kan dog være svært at hitte ud af, hvilke af de mange nye teknologiske trends og udviklinger, man konstant hører om, der rent faktisk er værd at dvæle ved.

Virksomheden CB Insights, der yder markedsinformation om virksomheder og investoraktiviteter, har udarbejdet en liste over 11 teknologiske trends, du bør holde øje med i 2023.

Læs også: Fremtidens teknologi vil ændre vores liv – her er alle de nye teknologier under udvikling

1. Udødelighed som en tjeneste

Mennesker har fantaseret om ekstreme levetider i årtusinder, men den ældgamle jagt tiltrækker nu ny interesse fra ventureinvestorer og teknologivirksomheder.

Med kraftfulde AI-værktøjer og en konstant forbedret evne til at analysere og manipulere genetik forsøger flere teknologivirksomheder at sælge lang levetid. Virksomheder, der har trukket opmærksomhed, er Altos Labs, Alphabet-ejede Calico, AbbVie, LyGenesis, Satellite Bio og Algorithmiq.

2. Den hemmelige invasion af super-apps

Der er lagt op til en stor kamp mellem super-app-platforme, som konkurrerer om at dominere forbrugernes onlinetid. En super-app er en alt i én-app.

Der findes allerede WeChat fra Tenscent i Kina og Grab i Sydøstasien. Techgiganer som Meta, Microsoft, Amazon, Google og Apple kigger også i retning mod super-app-modellen for at nå flere forbrugere.

Aktører som Zillow, Marks & Spencer og PayPal kigger også i retning mod super-apps inden for deres respektive områder.

3. FinTech’s hurtige fornyelse

Selv om FinTech-startups står over for de hårdeste markedsvilkår siden deres start, finder de måder at tilpasse sig på ved at gå ind på nye markeder og henvende sig til virksomheder.

4. Bots i huset

Både teknologiske ledere og nystartede virksomheder undersøger, hvordan robotter kan integreres sikkert i hjemmene som nyttige rengøringshjælpemidler og empatiske ledsagere.

Teknologivirksomheder som Amazon, Google og Dyson har i den seneste tid gjort mange store tiltag inden for forbrugerrobotter. Markedet for sådanne robotter anslås at være 22 milliarder dollar værd.

5. Virtuelle kraftværker

Decentrale energisystemer er ved at vinde indpas, efterhånden som efterspørgslen efter vedvarende energi stiger, bekymringer om netstabilitet eskalerer og samfund kæmper med stigende energipriser.

Virtuelle kræftværker (VPP’er) kan hjælpe på det problem. De decentraliserede energistyringssystemer samler strøm fra et netværk af distribuerede energiressourcer såsom solpaneler i boliger, batterier med stor kapacitet og vindparker. Disse systemer kan gøre nettene mere modstandsdygtige ved konstant at rekonfigurere sig selv ved svingende efterspørgsel for at trække fra de steder, hvor der er strøm til rådighed.

6. Boom i biobaserede materialer

Virksomhederne øger deres brug af naturressourcer for at inkludere ting som svampe og tang i skabelsen af næste generations materialer.

Virksomheder inden for området tæller B’ZEOS, Notpla, Smartfiber, Keel Labs, Ecovative og MycoWorks.

7. Lugten bliver digital

Det er kompliceret at digitalisere dufte, men der sker betydelige fremskridt inden for lugtteknologi, som kan påvirke industrier som fødevarer, detailhandel, sundhedspleje og meget mere i den nærmeste fremtid. En stor drivkraft inden for udviklingen har været kraftfulde AI-værktøjer.

8. FemTech søger mod kvinder i overgangsalderen

I takt med at markedet for kvinders sundhed fortsætter med at vokse, fokuserer et stigende antal nystartede virksomheder på underprioriterede områder som overgangsalderen og reproduktiv pleje.

Flere virksomheder forsøger at gøre fjernbehandling af kvinder i overgangsalderen mere tilgængelig. Virksomheden Rory forbinder eksempelvis patienter med læger. Alloy fokuserer på plantebaseret hormonterapi.

9. Regenerativ landbrugsteknologi begynder

Startups, der tilbyder regenerativ landbrugsteknologi, fokuserer på at forbedre jordens sundhed og økosystemets funktion gennem holistiske landbrugsmetoder og kulstofbinding.

Regenerativt landbrug genopretter jordens sundhed og forhindrer erosion ved hjælp af metoder som at plante træer mellem afgrøderne, minimere pløjning, undgå syntetisk gødning og pesticider og anvende roterende græsningsteknikker. Med mange af disse metoder lagres en anstændig mængde CO₂ i processen.

10. Indiens teknologiske opsving

Ventureinvestorer investerer i Indien i håb om at drage fordel af den næste fase af vækst i startup-økosystemet.

Indien er trådt ind i ventureinvestorernes søgelys. Landet, der forventes at blive verdens tredjestørste økonomi i 2030, udgør en teknologisk mulighed, som indenlandske og internationale venturekapitalfonde satser stort på.

11. Mere overvågning i sundhedssektoren

Sundhedsovervågning vil bevæge sig ud over traditionel patientovervågning på afstand og indsamle data løbende via mere tilsluttet og mindre invasivt udstyr.

Systemer til “omgivende sundhedsovervågning” er ved at tage fart. Disse løsninger er baseret på en bred vifte af sensorer til at indsamle data, der er relevante patientens helbred, med det formål at tilbyde mindre indgribende, mere proaktive diagnoser og behandlinger for at forbedre sundheden.

Læs også: Nyheder om fremtidens teknologi